Blog

Sorteer op:

Peter van Duppen en Karien Leermakers: Bezoek Informatiemarkt MIX & Match Amsterdam

11 april 2019

Wij, Peter van Duppen en Karien Leermakers zijn samen met Chantal Verhagen naar de informatiemarkt MIX & Match in Amsterdam geweest op 28 maart. Wij werken bij Reinier van Arkel GGZ in Den Bosch- Vught e.o. en zijn pas gestart met een IPS-team.

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: In contact zonder winnaars of verliezers

21 december 2018

Enige uitleg over mijn eerdere blog had ik nog beloofd. De opsomming is een afgeleide van de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek (S. Karpman). Het is een van de kernconcepten uit de TA, Transactionele Analyse. Uitgangspunt is dat het bij de dramadriehoek om een vaak onbewust psychologisch spel gaat waarbij sprake van een verborgen bijbedoeling en voorspelbare uitkomst.

Verder lezen

Cris Bergmans: Aan vakantie toe?

19 juli 2018

Het is mijn laatste week voor de vakantie. Door de schoolvakantie van mijn 3 kinderen en partner die ook in het onderwijs werkt ben ik zelf ook wat in de vakantiestand gezakt. Met het lekkere weer duren de avonden wat langer en lig ik al wat weken te laat op bed en sta dan ook weer te laat op, omdat het huis erg stil blijft in vergelijking met de ochtenddrukte op schooldagen.

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: Winnen en verliezen: de balans

05 juli 2018

Het zou een blog worden over ‘herkauwen’ en hoe belangrijk ik dat vind te doen. En dan bedoel ik met herkauwen; even stil staan, overdenken en doorvoelen. In het Engels treffender omschreven door het woord reminiscing. Maar toen trof ik in een map bij toeval onderstaand document. In het verleden in het kader van mijn TA-opleiding aan me uitgereikt.

Verder lezen

Leen Verzendaal: Diagnose

22 februari 2018

Als IPS'er werk ik met kandidaten die eigenlijk altijd een “diagnose hebben.”
Een label waar ze het mee moeten doen. Gelukkig hoef ik me in het werk daar niet zoveel aan gelegen te laten liggen. Niet het hoofd in het zand steken dat ook niet. Heel mooi modeltrouw kijk ik naar mogelijkheden, talenten, dromen en ambities.

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: Een andere context om beter te kunnen zien: the bigger picture

18 september 2017

Afgelopen voorjaar stond ik op deze plek. Blue Mesa Reservoir, Colorado, vlakbij het plaatsje Gunnison. We waren op doortocht, dwars door Amerika met een camper op weg naar San Francisco.
Het was een vreemde gewaarwording; de zon was warm, het meer bevroren, en het enige geluid dat ik hoorde was de roep van een groep vogels. Geen idee wat voor een soort het was, ik kon ze niet zien en herkende de roep evenmin.

Verder lezen

Stefania Russo: IPS, a recovery-oriented process

13 juli 2017

My name is Stefania and I’m a medical student from Italy. I’m doing a three-month internship about Individual Placement and Support here at Kenniscentrum Phrenos.

Verder lezen

De ervaringen van Lia Kloes bij de uitreiking van de Europese IPS Learning Community Achievement Award 2017

15 juni 2017

Op donderdag 24 mei hebben Juul Reinking en Lia Kloes de Europese IPS Learning Community Achievement Award 2017 in Cleveland (Ohio) in ontvangst genomen. Roads werd voorgedragen door het Kenniscentrum Phrenos, die Roads beoordeelde als goed voorbeeld van een IPS-organisatie in Nederland. Hierna bekroonde het Rockville Institute Roads met de Europese Award.

Verder lezen

Leen Verzendaal: Werk en Privé

24 mei 2017

Tot voor een paar jaar terug had ik samen met een compagnon een re-integratie bedrijf, geen twee-mans-zaakje maar met werknemers, kantoor, bedrijfsauto enzo. Als je zelfstandig bent, verantwoordelijk voor een bedrijf dan is de scheidslijn tussen je privé-en-werk-leven sowieso vaag. Met die “mindset” (weet iemand een mooi Nederlands woord hiervoor?) begon ik vier jaar geleden ook als IPS'er bij Dijk&Duin.

Verder lezen

Alice Goulding: Durf te vragen

24 mei 2017

Een aantal jaar geleden zo’n 6 jaar ongeveer, toen er bij onze instelling nog niet met IPS werd gewerkt, maar ik als trajectbegeleider nog alle trajecten ook naar vrijwilligerswerk, dagbesteding, opleiding oppakte, kreeg ik een leuke spontane meid aangemeld, van mijn leeftijd, zelfde opleiding afgerond, al genoeg werkervaring, maar door verschillende klachten in behandeling gekomen. We hadden meteen een klik...

Verder lezen

Leen Verzendaal: IPS = nooit te veel

25 april 2017

Landelijke informatiemiddag ‘Impuls regionale samenwerking GGZ en Werk & Inkomen’ Even klikken op de link maakt duidelijk dat dit een bijeenkomst was, bedoeld om samenwerking tussen de gemeentelijke afdelingen werk en inkomen en regionale ggz-instellingen te stimuleren. Plannen bedenken, samenwerking zoeken met als uitgangspunt het beste te bewerkstelligen voor de klant. Er is zelfs per arbeidsmarktregio een behoorlijk geldbedrag beschikbaar om e.e.a. te stimuleren en te faciliteren.

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: No one expected me. Everything awaited me

24 april 2017

"No one expected me. Everything awaited me." Patty Smith
Deze quote heb ik ooit gelezen op de achterkant van een tweedehands fotoboek van Patti Smith en is stevig blijven hangen in mijn geheugen.

Verder lezen

Milie Schweitzer: de goeroe van de campus

20 april 2017

Michael komt trots met zijn werkkleding bij mij op kantoor voor onze afspraak. Sinds vandaag heeft hij een pas waarmee hij toegang krijgt tot alle ruimtes. Voor hem is dit het bewijs dat hij er bij hoort. Deze pas geeft hem meer gevoel van urgentie dan zijn contract.

Verder lezen

Marit Kos: Van boven Mekka, van onderen Parijs

13 april 2017

Met mijn Turkse partner F. zat ik lekker op een terrasje, toen we een aantal modern geklede dames zagen lopen met een hoofddoek op. F. zei: “Van boven Mekka, van onderen Parijs”, een uitspraak die in Turkije gebezigd wordt. Ik begreep wat hij bedoelde maar had er nooit zo bewust op gelet. Het zijn twee ogenschijnlijke tegenstellingen in één beeld van een persoon. Weet de moslima niet wat zij wil, of is het een duidelijk tijdsbeeld van de twee werelden waarin zij leeft?

Verder lezen

Cris Bergmans: IPS als olievlek richting gemeenten?

06 april 2017

Verspreidt IPS zich nu werkelijk uit over Nederland als een olievlek? Volgende week woensdag, 12 april is er een landelijke informatiedag over een nieuwe regeling die een impuls moet geven aan de samenwerking tussen ggz-instellingen en gemeentelijke diensten voor werk & inkomen. De bijeenkomst wordt mede door Phrenos georganiseerd. Het gaat dan met name om de samenwerking om de arbeidsmarktparticipatie van mensen met psychische aandoeningen te bevorderen en stimuleren.

Verder lezen

Alice Goulding: ervaringsdeskundigheid opdoen in solliciteren

30 maart 2017

Tijdens een etentje met vriendinnen al pratende over elkaars werk, kreeg een vriendin opeens een goed idee, waarom kom je niet bij ons werken? Bij ons op het werk zijn ze precies op zoek naar iemand met hetzelfde profiel als dat van jou. Alleen jij werkt vanuit de hulpverlening en vanuit de vraag van de klant die een baan wil. En bij ons vindt de werkgever de juiste match niet met potentiële werknemers en hebben we iemand nodig om die mismatch weg te nemen.

Verder lezen

Cris Bergmans: IPS verandert ook de dynamiek in een team!

23 maart 2017

Betaald werk hebben is voor veel mensen met een (ernstige) psychische aandoening niet vanzelfsprekend. Ook is het lang niet altijd vanzelfsprekend een opleiding of studie af te maken, omdat er allerlei redenen kunnen zijn om te stoppen - al dan niet tijdelijk. Toch blijkt uit onderzoek dat een groot percentage van de (vooral ook jonge) mensen met een psychische aandoening, gewoon betaald wil werken.

Verder lezen

Leen Verzendaal: IPS in het geding

16 maart 2017

Nog niet zo lang geleden waren we in IPS-land allemaal blij, er werd door het UWV veel geld beschikbaar gesteld om IPS verder vorm te geven. Een pilot waarmee vele miljoenen zijn gemoeid. Dat is ook zeker mooi en biedt de gelegenheid om al werkende te laten zien dat IPS werkt. Maar zoals vaker, de praktijk is wat weerbarstiger...

Verder lezen

Milie Schweitzer: De Nieuwe GGZ en IPS

28 februari 2017

Verzand in financieringen, productiepercentages en begrotingen vluchtte ik in een verdiepingstocht over De Nieuwe GGZ. De Nieuwe GGZ benadrukt dat we de veerkracht en het herstelvermogen van mensen meer kunnen aanspreken in de zorg. Dit willen zij doen door mensen zelf de regie te geven en daarmee een grotere autonomie te creëren. IPS lijkt mij bij uitstek een methode die goed bij deze gedachtegang aansluit.

Verder lezen

Lies van Aanholt: Iedereen heeft een netwerk, gebruik het!

23 februari 2017

Ik werk nu sinds juli 2016 als IPS-coach. Via een oud docent van mijn opleiding SPH werd ik op deze vacature gewezen. Zij kende een IPS’er uit het team waar de vacature open stond. Dit is een voorbeeld van het feit dat een baan vinden via het eigen netwerk erg succesvol kan zijn. Dit probeer ik ook duidelijk te maken aan de kandidaten die ik begeleid in het zoeken naar werk.

Verder lezen

Alice Goulding: Blij worden van enthousiaste en gemotiveerde deelnemers

02 februari 2017

Dit keer een wat kortere blog. Net terug van een zonvakantie waar ik helemaal tot rust ben gekomen en energie heb opgedaan voor het nieuwe jaar. En beseffen wat ik eigenlijk voor een leuke baan heb, ondanks productienormen vanuit de organisatie, waar soms wel heel veel van je wordt verwacht, werken in iets teveel teams met meer mensen in je caseload dan werkbaar is, maar niet anders kan vanwege te weinig personeel.

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: Stigma, de app

27 januari 2017

Ik heb het maar eens opgezocht. De vertaling van stigma. Vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands wordt als vertaling gegeven: litteken, merkteken, stempel. Vrij associërend op deze woorden komen allerlei beelden in me op, herinneringen ook; de film Agnes of G’d met allerlei ‘stigmata’, de röntgenfoto van de enkel van mijn zoon na zijn val van zijn skateboard,

Verder lezen

Leen Verzendaal: IPS, herstel en ervaring

25 januari 2017

In alle geledingen van de GGZ is er tegenwoordig veel aandacht voor het zogenoemde herstelgericht of herstelondersteunend werken. Herstel is niet hetzelfde als genezen. Het gaat om acceptatie en bewustwording van eigen problemen, omstandigheden, beperkingen en (vooral ook!) mogelijkheden. Het is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan, met kansen, crisissen en keerpunten.

Verder lezen

Marit Kos: Scoren!

19 januari 2017

Ik dacht dat ik zo langzamerhand wel wist dat het leven als IPS'er met ups en downs gaat. Maar toch ben ik weer verbaasd als mijn stemming verandert per fase. Meestal duurt zo’n fase een week of twee, drie, al naar gelang het aantal successen of hindernissen dat ik tegengekomen ben. Wanneer mijn kandidaten een goede start hebben weten te maken op hun nieuwe werkplek, ik enthousiaste gesprekken heb met werkgevers en collega’s, groeit mijn zelfvertrouwen en energie...

Verder lezen

Stephanie Pieket Weeserik: Heet je angst warm welkom en krijg wat je wilt

22 december 2016

Angst heeft maar twee oorzaken: de gedachte te verliezen wat je hebt of de gedachte niet te krijgen wat je wilt. Vrij vertaald naar Byron Katie. Kortom: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Ik zie het vaak in mijn dagelijks werkpraktijk als IPS-jobcoach in Utrecht en Zeist. Ik veroordeel het niet, ik signaleer het en zie de angst die de stap naar iets anders en het aangaan van een nieuwe ervaring vaak in de weg staat

Verder lezen

Milie Schweitzer: IPS guerrillaclub

16 december 2016

Sinds twee jaar werk ik als IPS’er en in die tijd heb ik als verse starter een hoop zien veranderen. Voor mij was IPS destijds een gewaagde en exotische term, overgewaaid vanuit Amerika ‘land of opportunity’.
In een achterkamer in Amsterdam kwamen we met een enthousiast team samen en spraken over het toepassen van deze methode in ons werk. Het management was nog voorzichtig door de gebrekkige financiering, maar wij gingen over tot muiterij doopten ons tot de IPS guerrillaclub.

Verder lezen

Leen Verzendaal: IPS en onderwijs

09 december 2016

Toen ik startte als IPS'er wist is zelf ook niet precies waar ik aan begon. De basishouding binnen de IPS-methode; kijk naar wat er WEL mogelijk is, sprak mij bijzonder aan en was en is zo ongeveer mijn lijfspreuk. Het komt dus wel goed dacht ik. Het is ook goed gekomen met mij en IPS, tenminste...

Verder lezen

In een IPS-traject

02 december 2016

Na een lange periode van terugvallen van mijn ziekte en werkloos te zijn geweest, heb ik vorig jaar besloten om weer aan de slag te gaan; dus op zoek te gaan naar werk. Deze wens heb ik aan mijn casemanager doorgegeven en die heeft mij in contact gebracht met de jobcoach die deel maakt uit de team van mijn casemanager. Via de jobcoach maakte ik kennis met het IPS-traject. Het idee achter het IPS-traject vond ik meteen heel prettig; vooral de begeleiding en motivatie die ik daarmee zou krijgen tijdens het solliciteren en tijdens het werken waren voor mij heel belangrijk en geruststellend.

Verder lezen

Alice Goulding: Een doorsnee werkweek……

01 december 2016

Ik open mijn mailbox: “Alice lukt het jou om dinsdag een nieuw blog aan te leveren voor de site?” Dinsdag al? Ik check mijn agenda, ze heeft gelijk dinsdag, dat hadden we inderdaad afgesproken. Moet lukken denk ik. Wat heb ik nog allemaal opstaan deze week? Oeps, wel een hele volle agenda.

Verder lezen

Marit Kos: Koehandel

24 november 2016

Als achtjarig kind ging ik met mijn opa en oma naar Purmerend om de Koemarkt te bezoeken. Het geloei van de dieren, en handjeklap van de boeren wanneer een overeenkomst was gesloten, hebben indruk op mij gemaakt. De koeien werden uitgebreid bekeken. Ze werden in de bek gekeken en de poten werden soms hardhandig geïnspecteerd.

Verder lezen

Chrisje Couwenbergh: Horrorshow

18 november 2016

Vorige week las ik op de website van de New York Times een ontroerend stuk van een ervaringsdeskundige. Hij reageerde op het onzalige idee om in pretparken een horrorshow te maken van een psychiatrische kliniek. Compleet met opgenomen psychiatrische patiënten, die als enge zombies rond je heen dwalen.

Verder lezen

Leen Verzendaal: Koudwatervrees

08 november 2016

'Wat doe jij nu precies voor werk?', wordt mij weleens gevraagd, vooral door kennissen, buren die weten dat ik bij het VIP team van DijkenDuin werk en geen idee hebben wat ik daar doe. Ik ben IPS' er zeg ik dan. Natuurlijk wetende dat dit een volgende vraag op zal roepen.

Verder lezen

Alice Goulding: Vrijwilligerswerk de sleutel naar betaald werk?

28 oktober 2016

Daar is die dan…Mijn eerste Blog over IPS. Sterker nog, mijn eerste Blog ever. Ik kan nu wel al mijn succesverhalen gaan opsommen die ik in mijn carrière als IPS’er heb gehad. Of is het IPS-re-integratie coach? Of toch IPS-trajectbegeleider?
Of ik kan de dingen waar ik tegenaan loop in de praktijk gaan beschrijven, maar daar zal ik bij een volgend blog vast nog wel op terugkomen.

Verder lezen

Cris Bergmans: Voor iedereen Individuele Plaatsing en Steun beschikbaar?

27 oktober 2016

Het zijn mooie tijden voor IPS in Nederland. Op 20 oktober werd een nieuwe IPS-regeling in de Staatscourant gepubliceerd. De komende 5 jaar worden er vanuit de regeling door UWV 2500 IPS-trajecten bekostigd die worden ingezet voor mensen met ernstige psychische aandoeningen en een UWV-uitkering.

Verder lezen