Home > Blog > Chrisje Couwenbergh: Horrorshow

Chrisje Couwenbergh: Horrorshow

18 november 2016

chrisjeVorige week las ik op de website van de New York Times een ontroerend stuk van een ervaringsdeskundige.  Hij reageerde op het onzalige idee om in pretparken een horrorshow te maken van een psychiatrische kliniek. Compleet met opgenomen psychiatrische patiënten, die als enge zombies rond je heen dwalen. Gelukkig zien ze er na actievoeren van patiënten en familieverenigingen vanaf. Maar de schrijver vroeg zich af of iemand ooit op het idee zou komen om eenzelfde horror show te maken van een oncologie afdeling – met kale chemopatiënten die door de gangen dwalen…
Ik denk het niet. Ik vrees dat mensen met psychische problemen vaak als angstaanjagend en abject worden gezien. Waarschijnlijk omdat het ons herinnert aan de kwetsbaarheid van ons eigen bestaan en het een bedreiging is voor de gevestigde maatschappelijke orde. Maar dat is een andere discussie.

Er zijn natuurlijk geen quick fixes, maar gelukkig zijn er wel tegenkrachten. De afgelopen maanden is er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een nieuwe regeling om mogelijk te maken dat mensen met psychische problemen met de IPS-methode geholpen worden bij het vinden en behouden van werk en opleiding. Het sociale en maatschappelijk isolement is een hardnekkig probleem, dat vroeg bestreden dient te worden, liefst vóórdat je sociale contacten en bezigheden kwijt raakt. Dit is niet voor niets één van de speerpunten van vele VIP-teams. Steeds meer blijkt echter dat de GGz dit isolement niet alleen kan oplossen. Daarom moeten partners uit verschillende sectoren de handen ineen slaan. Dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Iedere sector heeft zo z’n eigen ideeën over wat belangrijk is en hoe het eigen budget het beste besteed kan worden (namelijk: in en door de eigen sector). Dat de nieuwe regeling nu toch gelukt is, is dan ook geweldig en een waar huzarenstukje!

Het hebben van een baan of opleiding is een reden om ’s ochtends uit bed te komen, met collega’s of studiegenoten te zijn, en – soms – trots te zijn op wat je voor elkaar hebt gekregen. Maar het is geen eenrichtingsverkeer. Ik ben ervan overtuigd dat doordat bedrijven mensen met psychische problemen aannemen en er een nieuwe stroom aan ervaringen op gang komt, het betere bedrijven worden, Voor ál hun personeel. En dat hopelijk de stereotype horrorbeelden van een psychiatrische cliënt snel niet meer tot de mainstream behoren!

Chrisje Couwenbergh, IPS-deskundige, Kenniscentrum Phrenos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

76 − = 71