Home > Blog > Cris Bergmans: Aan vakantie toe?

Cris Bergmans: Aan vakantie toe?

19 juli 2018
Cris Bergmans
Stafmedewerker IPS Kenniscentrum Phrenos

Het is mijn laatste week voor de vakantie. Door de schoolvakantie van mijn 3 kinderen en partner die ook in het onderwijs werkt ben ik zelf ook wat in de vakantiestand gezakt. Met het lekkere weer duren de avonden wat langer en lig ik al wat weken te laat op bed en sta dan ook weer te laat op, omdat het huis erg stil blijft in vergelijking met de ochtenddrukte op schooldagen.

Ondanks de vakantiestand moet er nog een hoop gebeuren. De vakantie moet in goede banen worden geleid, spullen gekocht en kampeerspullen gecheckt. Voor de huisdieren moet een onderkomen worden gezocht en de reis gaat naar Corsica, dus de boot, camping en overnachtingen moeten geregeld worden.

Ook op het werk moeten er nog allerlei zaken worden afgehandeld. Dat lukt natuurlijk nooit allemaal maar we doen ons best. IPS neemt geen vakantie. Er blijven ook in de vakantie werkzoekenden en dus ook vragen binnenkomen.

Wat staat er nog op mijn lijstje?

Ook in Tsjechië willen ze starten met de implementatie van IPS en zodoende kreeg ik de vraag binnen of ze in Nederland ervaring op kunnen doen. Ik heb ons netwerk benaderd en dit resulteerde in een uitgebreid werkbezoek. Drie Tsjechische collega’s komen een maand stage lopen bij IPS-teams van GGZ Ingeest en Roads in Amsterdam met nog een klein staartje in Utrecht bij Lister en wij3.0.
Top dat deze organisaties zo enthousiast hieraan meewerken om kennis en ervaringen uit te wisselen. Eén van de organisaties gaf aan dat ze zelf ook een keer in Amerika hebben meegelopen en dit enorm hebben gewaardeerd, dus werken ze graag mee aan deze uitwisseling.

Vanuit Engeland is er ook belangstelling voor de wijze waarop IPS in Nederland is opgezet. Ik kreeg de vraag om informatie over de gezamenlijke uitdagingen rond implementatie, bekostiging etc., van IPS. De vraag is of we eerst telefonisch kunnen overleggen. Dat kan maar na de vakantie! Lees meer op de website www.ipsgrow.org.uk

Daags voor mijn vakantie werken we aan de voorbereiding van een workshop van het FACT-congres op 20 september waar we vanuit Phrenos zijn gevraagd een IPS-buitenprogramma te verzorgen met medewerking van Lister, WIJ 3.0, de gemeente Utrecht en UWV. Komt allen!

https://www.resilienceplus.nl/index.php/evenementen/fact-2018

Ik krijg een vraag van twee werkzoekenden die behandeld worden op een plek waar geen IPS wordt aangeboden, maar zelf de IPS-methodiek zien als een manier om weer aan het werk te komen. Hoe pakken we dat aan? Bellen en mailen met deze vragenstellers en een aantal mails de deur uit naar IPS-teams in de buurt die wellicht wat voor hen kunnen betekenen.

En dan is er nog een inventarisatie die we vanuit Phrenos aan het maken zijn om te kijken welke werkgevers enthousiast zijn over het werken met IPS en deze ervaring ook willen delen Het mooie hiervan is dat ondanks de geringe tijdsinvestering hier al snel 10 werkgevers enthousiast op hebben gereageerd. We gaan deze werkgevers een mooi plekje geven op www.werkenmetips.nl en hopen dat er zich steeds meer werkgevers hiervoor gaan melden. Hiermee wordt het wel steeds duidelijker dat werkgevers werk maken van een inclusieve werkomgeving en daar word ik erg blij van.

Al met al zou je er vakantiestress van krijgen, maar gelukkig leert de ervaring dat het ieder jaar toch met enig kunst en vliegwerk lukt om een en ander in goede banen te leiden. Ook is het hebben van vakantie en kunnen weggaan ook iets wat door (persoonlijke) omstandigheden niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, dus ik tel mijn zegeningen.

De komende weken ben ik dus ff niet bereikbaar! Ik wens iedereen een goede (vakantie)tijd toe.

PS: In Frankrijk wordt ook met IPS gewerkt.

Cris Bergmans is stafmedewerker Individuele Plaatsing en Steun (IPS) bij Kenniscentrum Phrenos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 4 =