Home > Blog > Leen Verzendaal: IPS in het geding

Leen Verzendaal: IPS in het geding

16 maart 2017

Leen verzendaalNog niet zo lang geleden waren we in IPS-land allemaal blij, er werd door het UWV veel geld beschikbaar gesteld om IPS verder vorm te geven. Een pilot waarmee vele miljoenen zijn gemoeid. Dat is ook zeker mooi en biedt de gelegenheid om al werkende te laten zien dat IPS werkt. Maar zoals vaker, de praktijk is wat weerbarstiger, meer instellingen zijn IPS gaan aanbieden en “schreven ook in” op de te verdelen trajecten. Terecht want IPS is een effectieve methode die in ieder behandelaanbod thuis hoort. Dit betekent echter dat er per organisatie (te) weinig IPS-trajecten zijn toegekend om het binnen de betreffende organisaties vorm te geven. IPS slachtoffer van het eigen succes? Dat kan niet de bedoeling zijn en er wordt dan ook druk overlegd om oplossingen te vinden. Met het UWV, gemeenten, verzekeraars enzovoort. Zelf vind ik dat die laatstgenoemde partij zeker hun steentje zou moeten bijdragen. IPS is, mits model-getrouw uitgevoerd, een behandelonderdeel en past dan ook qua betaling in die hoek. Ik vrees echter dat die opvatting nog niet zo breed wordt gedeeld als ik graag zou willen.
Maar oké, IPS-getrouw lijkt het mij zaak om te kijken naar de mogelijkheden, wat kan er wel, hoe kunnen we elkaar hierin vinden en ondersteunen?
Kijken naar wat wel lukt, en om dat laatste te illustreren: twee (onherkenbaar gemaakte) app en mailwisselingen.

App: Hoi Leen, kan jij contact opnemen met P&O van het ziekenhuis? Ze willen graag eea weten over mogelijke regelingen van het UWV. Ik heb namelijk een contract aangeboden gekregen als facilitair medewerker.

Mail: Ik heb vanochtend een sollicitatiegesprek afgerond bij het museum..
Zelf ben ik er nog niet helemaal zeker van of ik dit nu echt wil gaan doen. Het lijkt me op zich wel een leuk bedrijf, maar ik vraag me af of er niet te weinig te doen is. Ze zijn van plan mij in te zetten als een ICT’er die tegelijkertijd ook een soort huismeester is.

En daar gaat het uiteindelijk om.

Leen Verzendaal,  REAKT,  IPS-er VIP-team Dijk en Duin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 20 = 24