Home > Blog > Stephanie Pieket Weeserik: In contact zonder winnaars of verliezers

Stephanie Pieket Weeserik: In contact zonder winnaars of verliezers

21 december 2018

Enige uitleg over mijn eerdere blog had ik nog beloofd. De opsomming is een afgeleide van de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek (S. Karpman). Het is een van de kernconcepten uit de TA, Transactionele Analyse. Uitgangspunt is dat het bij de dramadriehoek om een vaak onbewust psychologisch spel gaat waarbij sprake van een verborgen bijbedoeling en voorspelbare uitkomst. Bij de dramadriehoek zijn er drie rollen: slachtoffer, redder en aanklager. Kenmerkend van de dramadriehoek is dat de eigen verantwoordelijkheid en kracht wordt miskend. En daarmee de regie. En daarmee de weg naar verbinding en herstel. Wellicht wat abstract en daarom een voorbeeld.

Al langere tijd werkt een IPS-deelneemster/klant die ik begeleid op basis van een werkervaringsplaats voor laten we zeggen, een speciale boer. Er speelde veel in haar leven, gedwongen verhuizing, financiële zorgen, instabiele relatie, middelengebruik en bovendien vaak een sterk gevoel dat het allemaal niet hoeft voor haar, dat zij zich niet kan verbinden met wat zij doet en haar leven, zichzelf, anderen. Met enige regelmaat gedurende het traject heb ik voorgesteld te overwegen een dienstverband aan te gaan met werkgever. Zij heeft uitleg gekregen van de arbeidsdeskundige UWV over rechten die zij heeft en zou behouden en we zijn naar het sociaal juridisch team gegaan om een en ander te laten voorrekenen qua inkomen en toeslagen en wat ze er financieel op voor uit zou gaan. (Hoe heerlijk zou het basisinkomen zijn!)
Ondanks al het uitzoekwerk heeft zij ook de laatste keer dat het aangaan van een dienstverband op de agenda stond, gekozen voor laten voortbestaan van de huidige situatie. Geen dienstverband aan te gaan. Er ging te veel druk van uit. De verantwoordelijkheid naar werkgever voelde als te zwaar. Te veel gedoe ook en onrust qua inkomen en alle administratieve aanpassingen. Ondanks alle hulp en ondersteuning die daarbij geboden kon worden. De stress nam alleen bij het idee al toe.

En dus blijft het hierbij en rond ik het traject af. Hoe jammer ik het ook vind dat zij dit nu niet aangaat. Ík denk namelijk dat er in haar geval veel stevigheid aan een dienstverband ontleend kan worden, dat het – zij het gering – de financiële situatie iets zou kunnen verbeteren, dat het net het verschil kan maken in kiezen voor middelen en te vermijden of hiervan af te zien en verantwoordelijkheid te durven nemen. Zichzelf permissie te geven te verbinden, zich goed te voelen, verbonden.

En deze klant ziet dat anders, heeft andere prioriteiten. En dat is eigenlijk gedrag(en) vanuit de winnaarsdriehoek. Misschien niet op alle fronten, maar toch. Zij geeft vanuit kwetsbaarheid aan waar haar grenzen zijn en kiest er daarnaast voor om aan een andere vraag/behoefte prioriteit te geven. Dat is goed zorgen voor jezelf. Dan kan ik niet anders dan dat te respecteren. En mocht het zo zijn dat UWV eventueel beoordeelt dat er voor een bepaald percentage gewerkt kan worden. Dan ben ik er uiteraard. En bekijken we het opnieuw.

Voor meer informatie over onder andere de drama en winnaarsdriehoek verwijs ik je naar de site van de TA Academie

(Illustratie in banner en overzicht:
Conversation Piece II Juan Munoz)

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 − = 65