Home > Blog > Marit Kos: Koehandel

Marit Kos: Koehandel

24 november 2016

maritkosAls achtjarig kind ging ik met mijn opa en oma naar Purmerend om de Koemarkt te bezoeken. Het geloei van de dieren, en handjeklap van de boeren wanneer een overeenkomst was gesloten hebben indruk op mij gemaakt. De koeien werden uitgebreid bekeken. Ze werden in de bek gekeken en de poten werden soms hardhandig geïnspecteerd.
Gelukkig gaat dit bij het aannemen van personeel wat anders, of niet?
Ik begeleid als IPS-trajectbegeleider steeds meer mensen vanuit de Wajong en het Doelgroepenregister naar werk en kom soortgelijke situaties weer tegen! Het ‘handjeklap’. De arrogantie van de werkgever die ervan uitgaat dat onze kandidaat minimaal 50% subsidie over het loon meebrengt, zonder dat een gedegen loonwaardeonderzoek is gedaan want daar wordt Op Gerekend! Of het wordt standaard ingevuld op de betreffende formulieren. Met name grote franchisebedrijven met een eigen beleid op dit gebied kunnen dit nog weleens op die manier benaderen.
Natuurlijk ben ik blij als ik iemand kan plaatsen in betaald werk en een werkgever open staat voor onze doelgroep. Maar hé, het moet wel zuiver gaan. Eerlijk en naar waardering over de productiviteit. Door op een concrete manier het loonwaardeonderzoek te benaderen; op basis van inzicht van werknemer en alle betrokkenen kan dit worden gerealiseerd.
Hopelijk wordt het steeds normaler om het op een fatsoenlijke manier te benaderen, waardoor de zogenaamde koehandel wordt voorkomen. Voor wie dit alles nog het spannendst is, is de kandidaat-werknemer. Die zal hier het zelfvertrouwen uit halen die het verdiend, wat bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling in zijn vak!

Marit Kos, trajectbegeleider IPS, Kwintes Trajectbegeleiding Amersfoort