Home > Blog > Marit Kos: Koehandel

Marit Kos: Koehandel

24 november 2016

maritkosAls achtjarig kind ging ik met mijn opa en oma naar Purmerend om de Koemarkt te bezoeken. Het geloei van de dieren, en handjeklap van de boeren wanneer een overeenkomst was gesloten hebben indruk op mij gemaakt. De koeien werden uitgebreid bekeken. Ze werden in de bek gekeken en de poten werden soms hardhandig geïnspecteerd.
Gelukkig gaat dit bij het aannemen van personeel wat anders, of niet?
Ik begeleid als IPS-trajectbegeleider steeds meer mensen vanuit de Wajong en het Doelgroepenregister naar werk en kom soortgelijke situaties weer tegen! Het ‘handjeklap’. De arrogantie van de werkgever die ervan uitgaat dat onze kandidaat minimaal 50% subsidie over het loon meebrengt, zonder dat een gedegen loonwaardeonderzoek is gedaan want daar wordt Op Gerekend! Of het wordt standaard ingevuld op de betreffende formulieren. Met name grote franchisebedrijven met een eigen beleid op dit gebied kunnen dit nog weleens op die manier benaderen.
Natuurlijk ben ik blij als ik iemand kan plaatsen in betaald werk en een werkgever open staat voor onze doelgroep. Maar hé, het moet wel zuiver gaan. Eerlijk en naar waardering over de productiviteit. Door op een concrete manier het loonwaardeonderzoek te benaderen; op basis van inzicht van werknemer en alle betrokkenen kan dit worden gerealiseerd.
Hopelijk wordt het steeds normaler om het op een fatsoenlijke manier te benaderen, waardoor de zogenaamde koehandel wordt voorkomen. Voor wie dit alles nog het spannendst is, is de kandidaat-werknemer. Die zal hier het zelfvertrouwen uit halen die het verdiend, wat bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling in zijn vak!

Marit Kos, trajectbegeleider IPS, Kwintes Trajectbegeleiding Amersfoort

Reacties

  • Beste Marit,
    Mijn ervaring is dat in vrijwel alle gevallen het loonwaarde onderzoek zuiver gebeurd. Ook heb ik 1 keer meegemaakt dat een werkgever 50% loonwaarde eiste. Ik heb gezegd dat ik het er niet mee eens was en heb dit met de kandidaat gedeeld. Hij ging er wel mee akkoord en sprak met de werkgever af dat hij toe wilde werken naar 100% loonwaarde. Hij werkte zich aanvankelijk over de kop omdat hij zich wilde bewijzen en kreeg meer klachten. Hij was goed in zijn werk en solliciteerde bij andere bedrijven waar hij wel 100% loonwaarde kreeg. Dit lukte. Zijn vorige werkgever baalde en wilde hem terug. Ook dit lukte. Hij werkt er nu al weer lange tijd met 75% loonwaarde, omdat hij het tempo niet helemaal kan bolwerken. Werkgevers die net beginnen met het plaatsen van mensen vanuit het doelgroepregister zijn vaak huiverig. Het beeld wat over deze mensen wordt geschetst is meestal niet positief. Je kunt door netwerkverkenningen met werkzoekenden dit beeld bijstellen en met meerdere kandidaten langs werkgevers gaan. Met de werkgever die 50% eiste hebben wij inmiddels goed contact zodra hij een vacature heeft vraagt hij ons om langs te komen met geïnteresseerde kandidaten.

  • Beste Marit ,
    Was jouw Studycase in Goes Zeeland dacht ineens aan joe is nu werkleerbedrijf ben er blijven plakken er wordt nu lego bouwwerken gemaakt en er is een drukkerij was een cd tegen gekomen van Caesar tja time goes fast ! hartstikke toffe tijd wens je veel geluk in je verdere leven c.q. carrière
    M.V.G. Paul.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 − = 45