Home > Blog > Cris Bergmans: Voor iedereen Individuele Plaatsing en Steun beschikbaar?

Cris Bergmans: Voor iedereen Individuele Plaatsing en Steun beschikbaar?

27 oktober 2016

imgp6046Het zijn mooie tijden voor IPS in Nederland. Op 20 oktober werd een nieuwe IPS-regeling in de Staatscourant gepubliceerd. De komende 5 jaar worden er vanuit de regeling door UWV 2500 IPS-trajecten bekostigd die worden ingezet voor mensen met ernstige psychische aandoeningen en een UWV-uitkering.

IPS staat volop in de belangstelling, de vraag naar IPS neemt toe bij mensen die willen re-integreren, ggz-instellingen, UVW-medewerkers, re-integratiebedrijven, werkgevers en gemeenten.
Veel ggz-instellingen tonen belangstelling om medewerkers te trainen in de methodiek of staan op het punt om te gaan starten.

Betekent dit dan dat IPS voor iedereen met een psychische aandoening beschikbaar is of komt vanaf 1 januari 2017? Helaas nog niet. Voor mensen met een bijstandsuitkering wordt een IPS-traject maar in enkele gemeenten bekostigd. De belangstelling van gemeenten neemt toe, maar het wordt nog te weinig ingezet. En dat terwijl zeker 40% van de mensen met een bijstandsuitkering met psychische klachten kampt.

Ik word veel gebeld door mensen die vragen of ze in aanmerking komen voor een IPS-traject, maar die op een plek in zorg zijn waar IPS nog niet is geïmplementeerd. Ook komt het voor dat mensen wel werk hebben maar door psychische problemen langdurig ziek zijn en ontslagen worden. Voor hen is een IPS-traject vaak ook niet toegankelijk.

Hoewel de UWV-regeling een heel mooie stap is in de ontwikkeling van IPS in Nederland, is er dus nog veel werk te verzetten. Te beginnen bij het onder de aandacht brengen van IPS bij gemeenten als een werkzame evidence-based methodiek voor veel van hun gemeentelijke klanten.

Dus: beste gemeenten, ik maak graag een afspraak om de werkwijze van IPS te komen toelichten!

Chris Bergmans is stafmedewerker Individuele Plaatsing en Steun (IPS) bij Kenniscentrum Phrenos

Reacties

  • Heel goed idee om meer gemeenten warm te maken voor IPS! Ik hoop dat ook deze website daar een bijdrage in gaat leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 4 = 9