Home > Blog > Alice Goulding: Durf te vragen

Alice Goulding: Durf te vragen

24 mei 2017

Alice GouldingEen aantal jaar geleden zo’n 6 jaar ongeveer, toen er bij onze instelling nog niet met IPS werd gewerkt, maar ik als trajectbegeleider nog alle trajecten ook naar vrijwilligerswerk, dagbesteding, opleiding oppakte, kreeg ik een leuke spontane meid aangemeld, van mijn leeftijd, zelfde opleiding afgerond, al genoeg werkervaring, maar door verschillende klachten in behandeling gekomen. We hadden meteen een klik en heb haar ondersteund bij alle UWV contacten, bedrijfsartsbezoeken en de hele ziektewet en WIA-procedure. Mevr. – ik zal haar even Kim noemen – was op dat moment nog niet in staat om betaald werk te verrichten; vandaar dat ze vanuit de ziektewet ook een WIA kreeg toegekend. Al snel ging het een stuk beter en kon haar behandeling worden afgesloten. Helaas stopte mijn traject daarbij ook. Ik heb haar toen geadviseerd om een re-integratietraject bij UWV aan te vragen en heb haar hier nog in kunnen begeleiden. Samen een kop koffie gedronken in de stad en haar veel succes gewenst, kreeg ik vorig jaar ineens telefoon van Kim.

Uitzondering

Het was helemaal misgegaan bij haar re-integratie, zat nu aan een wurgcontract vast bij een nieuwe werkgever in de kledingbranche en is vanuit de WIA weer in de ziektewet beland. Ze had van IPS gehoord en hier wat over uitgezocht en vroeg of ik haar kon helpen. Ze had zich al bij de huisartsenpraktijk gemeld en de praktijkondersteuner wilde wel een verwijzing schrijven voor Mondriaan, zodat ze weer bij mij in traject zou kunnen. Ze was immers niet meer in behandeling, maar had wel degelijk ondersteuning nodig bij haar re-integratie met een expertise voor psychiatrie, wat ze dus had gemist. Ik heb meteen mijn leidinggevende gevraagd wat we hier mee konden doen, want het is natuurlijk nooit de bedoeling dat zo’n meid zieker wordt gemaakt om maar de juiste re-integratie ondersteuning te krijgen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
Ik mocht eenmalig mee naar een arbeidsdeskundige van de ziektewet bij UWV om dit verhaal uit te leggen.
Een IPS-traject vanuit het UWV is toen aangevraagd en goedgekeurd ondanks dat ze niet meer in behandeling is. Maar gezien de noodzaak en haar verleden hierin, wilden ze graag een uitzondering maken. Zo kan het dus ook gaan, als je maar durft te vragen.
Ik begeleid Kim nu bijna 1 jaar en het gaat heel voortvarend. Ze heeft al een paar betaalde zwangerschapsvervangingen gedaan binnen de kinderopvang en heeft nu een werkervaringsplek op de peuterspelzaal. Zodra er een vacature komt in deze branche is ze er weer klaar voor hierop te solliciteren.

 Alice Goulding is sinds februari 2014 IPS-trajectbegeleider bij ggz-instelling Mondriaan Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 55 = 59