Home > Blog > Stephanie Pieket Weeserik: Stigma, de app

Stephanie Pieket Weeserik: Stigma, de app

27 januari 2017

screen322x572Ik heb het maar eens opgezocht. De vertaling van stigma. Vanuit het Engels vertaald naar het Nederlands wordt als vertaling gegeven: litteken, merkteken, stempel.

Vrij associërend op deze woorden komen allerlei beelden in me op, herinneringen ook; de film Agnes of G’d met allerlei ‘stigmata’, de röntgenfoto van de enkel van mijn zoon na zijn val van zijn skateboard, het litteken op mijn hand nadat ik me toen ik klein was flink had gesneden met het stanleymes van mijn vader, de zwarte band die mensen vroeger droegen als er iemand overleden was zodat iedereen kon zien dat iemand in rouw was, de davidsster in de tweede wereldoorlog … en meer. Een stigma blijft lang ‘hangen’.

Hokjes

Een stempel ordent, een litteken herinnert en een merkteken maakt iets zichtbaar. Doet me denken aan de ‘hokjesman’, zo’n fijn programma over het ‘hokjesdenken’ in Nederland. En het wonderlijke is dat ik daar net als iedereen net zo hard aan meedoe. Ik heb vooroordelen. Zowel positieve als negatieve varianten. Beiden gebaseerd op aannames. Ik zou de wereld ook als té overweldigend ervaren als ik mijn oordelen en vooroordelen niet zou hebben. Ik heb ze hard nodig. Het geeft vorm aan hoe ik de wereld om me heen waarneem en waardeer. En tegelijkertijd ben ik bereid ze regelmatig te onderzoeken, te testen en te toetsen op waarheid en bruikbaarheid. Om daarmee wat onbevangener om me heen te kijken en te voelen.

In mijn vorige blog schreef ik over experimenteren en dat een warm welkom daarin van groot belang is. En dit warme welkom is fijn te ervaren vanuit jouw omgeving dichtbij en wat verder af, op je werk bijvoorbeeld. Het geeft een voorbeeld hoe je jezélf kunt uitnodigen. En tegelijkertijd is jouw éigen welkom en permissie van net zo groot belang, simpelweg omdat je het anders vanuit je omgeving niet zou kunnen herkennen.

Wat vind je van de app?

En dan nu de app ‘Stigma’: ik nodig je van harte uit om er eens naar te kijken, te onderzoeken en ermee te experimenteren op bruikbaarheid voor jou. Kortom: wat vind je van de app? Het is een Engelstalige app, dus van belang dat je het Engels enigszins beheerst. Bovendien vooralsnog alleen voor iOS beschikbaar voor zover ik kan achterhalen. Het interessante ervan vind ik dat je dagelijks op meerdere momenten zelf beoordeelt hoe je je voelt en wat er aan gedachten in je omgaan. Dit kun je delen, of niet. Je krijgt daarmee niet alleen zicht op het veranderlijke in voelen en/maar ook meer zicht op je eigen be- of veroordeling van jouw gevoel van dat moment. Dit is terug te zien in zogenaamde ‘word clouds’ en in een grafiek per dag, week en maand. Ik lees jullie ervaringen met de app heel graag. Ik verwacht in februari met de maker van de app te skypen dus alle vragen, tips, commentaar en aanbevelingen n.a.v. de app Stigma zijn welkom ! En… Wie weet wat Phrenos hiermee in de toekomst kan in kader van IPS.

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 1 =