Home > Wat is IPS? > Het succes van IPS Het succes van IPS
IPS – Individuele Plaatsing en Steun – is met recht succesvol te noemen. Het is de meest onderzochte en gestandaardiseerde vorm van begeleid werken. Effectiviteitsonderzoek wijst uit dat via IPS, mits modelgetrouw uitgevoerd, tweemaal zoveel werkzoekenden met ernstige psychische aandoeningen regulier betaald werk vinden en houden dan via andere methodieken.
Het gebruik van IPS
IPS wordt wereldwijd uitgevoerd en in Nederland door ongeveer 30 ggz-instellingen. Deze instellingen werken met de ggz-richtlijnen die steeds weer geactualiseerd worden. Op grond van de ruime evidentie is IPS sinds 2012 opgenomen in de multidisciplinaire richtlijn Schizofrenie (Van Alphen, 2012) en in de richtlijn Arbeid en ernstige psychische aandoeningen (Van Weeghel e.a., 2013). Deze door het beroepsveld gezamenlijk ontwikkelde en gedragen richtlijnen geven richting aan de invulling van ggz-zorg in Nederland. Naast de ggz-instellingen zijn ook steeds meer re-integratiebedrijven en gemeenten betrokken bij de uitvoering van IPS.
Herstelbenadering
IPS neemt het herstelperspectief als uitgangspunt. Werken en zorg gaan gelijk op. Dat sluit goed aan bij de sectoroverschrijdende ontwikkelingen in de zorg en de begeleiding in het sociaal domein. IPS past bij een integrale visie op behandeling, herstel en re-integratie. Hierbij werken ggz-instellingen, gemeenten en UWV, maar ook werkgevers en zorgverzekeraars steeds meer samen.
Ontwikkeling
De kennisontwikkeling gaat nationaal en internationaal door. Het doel is om IPS met nieuwe elementen en inzichten te verrijken en voor mensen uit andere doelgroepen toe te passen.