Home > Blog > Stephanie Pieket Weeserik: Winnen en verliezen: de balans

Stephanie Pieket Weeserik: Winnen en verliezen: de balans

5 juli 2018

Het zou een blog worden over ‘herkauwen’ en hoe belangrijk ik dat vind te doen. En dan bedoel ik met herkauwen; even stil staan, overdenken en doorvoelen. In het Engels treffender omschreven door het woord reminiscing. Maar toen trof ik in een map bij toeval onderstaand document. In het verleden in het kader van mijn TA-opleiding aan me uitgereikt. In mijn volgende blog zal ik meer uitleggen over winnen en verliezen, de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek. Maar eerst dit. Lees en reageer of ageer gerust.

Winnen Mensen zijn bezig om te winnen als ze genegenheid oproepen, plezier maken, relaties leggen, lachen, vrienden hebben, leven, delen, diep ademhalen, waarderen, hopen, veranderen, geven en nemen, open van geest zijn, positieve dingen doen, eerlijk zijn, dingen ontdekken, zich door kleine irritaties niet van de wijs laten brengen, spelen, zingen, vertrouwen, groeien, echt zijn, gelukkig en blij zijn, met anderen overleggen, een open lichaamstaal hebben, anderen aanmoedigen, van hun gezondheid genieten, anderen accepteren zoals ze zijn, gevoel voor humor hebben, van hun leven genieten, van anderen genieten, aandacht aan anderen schenken, van de natuur genieten, nee kunnen zeggen, ja kunnen zeggen, niet alsmaar terugkijken in hun leven, krachten opbouwen, toekomstplannen maken, hun ware gevoelens uiten, anderen stimuleren om constructief te zijn, goede werknemers zijn, bewust zijn, jong van hart zijn, geen etiketten plakken, anderen niet misbruiken, zichzelf niet wegcijferen, plannen maken om succes te hebben, begrip op kunnen brengen, weten waar ze staan, positieve doelen hebben, met succesvolle mensen omgaan, hun successen bijhouden, een goede strookreserve hebben, een verlanglijstje hebben met tenminste 10 dingen er op, het goede in anderen zien en dat versterken, situaties creëren die bevredigend zijn, zegels inwisselen in plaats van verzamelen, plezier verdubbelen, namen onthouden, van practical jokes houden, verantwoording voor hun leven nemen.

Verliezen Mensen zijn bezig om te verliezen als ze verliezen, zich alsmaar verontschuldigen, zich schuldig blijven voelen, van misère houden, spelletjes spelen, dingen niet afmaken, nooit iets opschrijven, nooit dankjewel zeggen, nooit plezier hebben, veel huilen, zich beklagen, zich terugtrekken, anderen de schuld geven, vaak ‘kan ik niet’ zeggen, veel zeuren, nooit lachen, sarcastisch zijn, anderen de baas blijven, zich niet om anderen bekommeren, egoïstisch zijn, niemand vertrouwen, niet verzekerd zijn, zich oud voelen, anderen bekritiseren, gesprekken blokkeren, een gesloten lichaamstaal hebben, snobistisch zijn, egocentrisch zijn, het leuk vinden om alleen te zijn, zich veel ophouden met mensen die verliezen, met zichzelf ingenomen zijn, nemen en niet geven, maagzweren hebben, de natuur haten, altijd excuses maken, afspraken niet nakomen, zich zorgen maken over de toekomst, slechte aspecten naar voren halen, bedriegen, zwakheden stimuleren, veel kritiek leveren, veroordelend zijn, vaak liegen, oppervlakkig ademhalen, besluiteloos zijn, heel kieskeurig zijn, altijd ergens behoefte aan hebben en alsmaar proberen (in plaats van doen)

Bron: M. Kouwenhoven, TA Academie

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

Reacties

 • Stephanie, als ik dit lees, wil ik noch een winnaar noch een verliezer zijn. Ik vind deze lijstjes nogal ‘over the top’. Ik zou zeggen, doe maar gewoon en geniet van kleine dingen, en deel die met anderen. Als je daar tevreden mee bent, kun je al dat streven naar winnen gewoon achter je laten.
  Kristien Harmsen

  • Beste Kristien,
   Dank voor je reactie. Leuk is dit ! Binnenkort de achtergrond van deze blog. Het grappige is dat wat je noemt in jouw reactie terug te vinden is onder ‘winnen’. Het gaat niet om ‘winnen’ (en verliezen) in een spelvorm maar om in contact zijn met jezelf, authentiek en van daaruit ook met anderen/jouw omgeving. En dan ben je al snel in de omstandigheid tevredenheid te voelen.

 • Dag Stephanie. Ik heb je blog gelezen. Vanuit mijn eigen kennis en ervaring met de transactionel analyse lees ik het met belangstelling. Ben geen volleerd TA deskundige. Herken veel van mij zelf. Soms ben ik een winnaar en soms ben ik een verliezer. Uiteindelijk willen we denk allemaal het liefst een winnaar zijn.

  Daar blijf ik ook aan werken. Het is niet leuk bij de verliezers te behoren. Het is ook niet altijd een eigen keus. Neem nu bijvoorbeeld oppervlakkig adem halen. De meeste mensen zijn zich niet eens bewust van het feit dat ze oppervlakkig adem halen.

  Sinds vier jaar ben ik mij er nu van bewust dat ik soms opppervlakkig adem haal. Aangfemoedigd door Stans van der Poel en Koen de Jong doe ik nu bijna elke dag een ademhlings oefening. Ben fan geworden van langer uitademen.

  Het is een klein aspect van ons leven maar van wezenlijk belang. Mijn hartcoherentie in rust is door het regelmatig oefenen met langer uitademen significant verbeterd. Ben ik nu dan een volleerd in het langer uit ademen?

  Nee. Ik leer nog elke dag. Deze week heb ik een IPS traject aangevraagd. De arbeidsdeskundige staat er vollledig achter.

  Tijdens de TA traning die ik ooit volgende zei de psychiater tegen mij : Je bent ook o.k als je niet je best doet en allleen die dingen doet die je aan kunt.
  Voor mij zit daar het probleem, Ik wil heel graag een lukkeling zijn. Door heel erg mijn best te doen wordt ik juist een mislukkeling. En dat wil niemand.

  Bedankt voor het delen van jouw blog.

  http://www.harrybartelds.com

  • Beste Harry,

   Dank voor je reactie. Mijn reactie heeft even op zich moeten laten wachten omdat door een technisch dingetje ik niet kon zien dat en wat je geschreven hebt. Wat mooi wat je schrijft en jouw open houding ‘ik leer elke dag’ en ‘je bent o.k. als je dingen doet die je kunt en aankunt’ (iets herschreven zonder toestemming van jou..) getuigt mijns inziens van gelukgedrag en ‘winnaarsgedrag’, – dit woord is beter te vervangen in ‘zelfzorggedrag’ o.i.d.
   De essentie en bedoeling van deze blog is niet dat je er naar zou moeten streven alleen maar dat wat onder ‘winnaarsgedrag’ te lezen is te móeten doen, maar dat je met milde aandacht onderzoekt wat goed voor je is en dat er altijd een keuze is. Nogmaals dank voor je fijne reactie en ik wens je een goed IPS traject toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 8 =