Stephanie Pieket Weeserik: Winnen en verliezen: de balans

5 juli 2018

Het zou een blog worden over ‘herkauwen’ en hoe belangrijk ik dat vind te doen. En dan bedoel ik met herkauwen; even stil staan, overdenken en doorvoelen. In het Engels treffender omschreven door het woord reminiscing. Maar toen trof ik in een map bij toeval onderstaand document. In het verleden in het kader van mijn TA-opleiding aan me uitgereikt. In mijn volgende blog zal ik meer uitleggen over winnen en verliezen, de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek. Maar eerst dit. Lees en reageer of ageer gerust.

Winnen Mensen zijn bezig om te winnen als ze genegenheid oproepen, plezier maken, relaties leggen, lachen, vrienden hebben, leven, delen, diep ademhalen, waarderen, hopen, veranderen, geven en nemen, open van geest zijn, positieve dingen doen, eerlijk zijn, dingen ontdekken, zich door kleine irritaties niet van de wijs laten brengen, spelen, zingen, vertrouwen, groeien, echt zijn, gelukkig en blij zijn, met anderen overleggen, een open lichaamstaal hebben, anderen aanmoedigen, van hun gezondheid genieten, anderen accepteren zoals ze zijn, gevoel voor humor hebben, van hun leven genieten, van anderen genieten, aandacht aan anderen schenken, van de natuur genieten, nee kunnen zeggen, ja kunnen zeggen, niet alsmaar terugkijken in hun leven, krachten opbouwen, toekomstplannen maken, hun ware gevoelens uiten, anderen stimuleren om constructief te zijn, goede werknemers zijn, bewust zijn, jong van hart zijn, geen etiketten plakken, anderen niet misbruiken, zichzelf niet wegcijferen, plannen maken om succes te hebben, begrip op kunnen brengen, weten waar ze staan, positieve doelen hebben, met succesvolle mensen omgaan, hun successen bijhouden, een goede strookreserve hebben, een verlanglijstje hebben met tenminste 10 dingen er op, het goede in anderen zien en dat versterken, situaties creëren die bevredigend zijn, zegels inwisselen in plaats van verzamelen, plezier verdubbelen, namen onthouden, van practical jokes houden, verantwoording voor hun leven nemen.

Verliezen Mensen zijn bezig om te verliezen als ze verliezen, zich alsmaar verontschuldigen, zich schuldig blijven voelen, van misère houden, spelletjes spelen, dingen niet afmaken, nooit iets opschrijven, nooit dankjewel zeggen, nooit plezier hebben, veel huilen, zich beklagen, zich terugtrekken, anderen de schuld geven, vaak ‘kan ik niet’ zeggen, veel zeuren, nooit lachen, sarcastisch zijn, anderen de baas blijven, zich niet om anderen bekommeren, egoïstisch zijn, niemand vertrouwen, niet verzekerd zijn, zich oud voelen, anderen bekritiseren, gesprekken blokkeren, een gesloten lichaamstaal hebben, snobistisch zijn, egocentrisch zijn, het leuk vinden om alleen te zijn, zich veel ophouden met mensen die verliezen, met zichzelf ingenomen zijn, nemen en niet geven, maagzweren hebben, de natuur haten, altijd excuses maken, afspraken niet nakomen, zich zorgen maken over de toekomst, slechte aspecten naar voren halen, bedriegen, zwakheden stimuleren, veel kritiek leveren, veroordelend zijn, vaak liegen, oppervlakkig ademhalen, besluiteloos zijn, heel kieskeurig zijn, altijd ergens behoefte aan hebben en alsmaar proberen (in plaats van doen)

Bron: M. Kouwenhoven, TA Academie

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

Reacties

  • Stephanie, als ik dit lees, wil ik noch een winnaar noch een verliezer zijn. Ik vind deze lijstjes nogal ‘over the top’. Ik zou zeggen, doe maar gewoon en geniet van kleine dingen, en deel die met anderen. Als je daar tevreden mee bent, kun je al dat streven naar winnen gewoon achter je laten.
    Kristien Harmsen

    • Beste Kristien,
      Dank voor je reactie. Leuk is dit ! Binnenkort de achtergrond van deze blog. Het grappige is dat wat je noemt in jouw reactie terug te vinden is onder ‘winnen’. Het gaat niet om ‘winnen’ (en verliezen) in een spelvorm maar om in contact zijn met jezelf, authentiek en van daaruit ook met anderen/jouw omgeving. En dan ben je al snel in de omstandigheid tevredenheid te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *