Home > Blog > Cris Bergmans: IPS verandert ook de dynamiek in een team!

Cris Bergmans: IPS verandert ook de dynamiek in een team!

23 maart 2017

Cris Bergmans Stafmedewerker IPS Kenniscentrum Phrenos

Betaald werk hebben is voor veel mensen met een (ernstige) psychische aandoening niet vanzelfsprekend. Ook is het lang niet altijd vanzelfsprekend een opleiding of studie af te maken, omdat er allerlei redenen kunnen zijn om te stoppen – al dan niet tijdelijk. Toch blijkt uit onderzoek dat een groot percentage van de (vooral ook jonge) mensen met een psychische aandoening, gewoon betaald wil werken.

Ik kom als IPS stafmedewerker bij kenniscentrum Phrenos veel op plekken in het land waar Individuele Plaatsing en Steun wordt gebruikt om deze groep mensen aan betaald werk of een opleiding/studie te helpen. Ook steeds meer VIP-teams gaan werken met deze methodiek, die ervan uitgaat dat IPS aan iedereen die wil werken wordt aangeboden.

Nieuwe energieke dynamiek

Tijdens werkbezoeken wordt de omslag bij teams waar IPS is geïmplementeerd heel tastbaar. Er zijn mooie voorbeelden van geslaagde trajecten. Er is betaald werk gevonden of een gestaakte opleiding wordt toch afgerond. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van trajecten waarbij bijvoorbeeld een stage in het kader van een opleiding toch niet lukt. Dan gaan stagiair en IPS’er samen aan de slag om weer een nieuwe stageplek te vinden. IPS wordt gezien als een belangrijk element in het bieden van herstelondersteunende zorg en levert een nieuwe energieke dynamiek op.

Ooit vertelde een wat oudere sociaal psychiatrisch verpleegkundige treffend wat IPS voor zijn team betekende. Hij gaf enigszins gechargeerd aan, dat in het verleden mensen met een psychose eerst eens rustig werden behandeld, waarbij de situatie werd gestabiliseerd en aangekeken. Door deze aanpak, die een hele tijd kon duren, verstreek veel tijd en was een werk- of studiewens helemaal uit beeld. Nu is dat anders, zo vertelde de SPV. Met IPS in het team is er veel meer aandacht voor de mogelijkheden van cliënten. Op vragen en wensen met betrekking tot een betaalde baan of een opleiding wordt direct een IPS’er betrokken. Er is kortom een andere dynamiek in het team ontstaan.

IPS werkt!

IPS is vandaag de dag bij 26 ggz-organisaties in Nederland geïmplementeerd en deze week volgt de 27e. Dat betekent niet alleen dat steeds meer mensen geholpen worden in het realiseren van hun werkwens, maar ook dat er een omslag in denken en doen binnen teams en organisaties ontstaat. Ik kan met een gerust hart zeggen: IPS werkt!

Cris Bergmans is stafmedewerker Individuele Plaatsing en Steun (IPS) bij Kenniscentrum Phrenos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

71 + = 77