Home > Blog > Lies van Aanholt: Iedereen heeft een netwerk, gebruik het!

Lies van Aanholt: Iedereen heeft een netwerk, gebruik het!

23 februari 2017

LiesvanAanholtkleinIk werk nu sinds juli 2016 als IPS-coach. Via een oud docent van mijn opleiding SPH werd ik op deze vacature gewezen. Zij kende een IPS’er uit het team waar de vacature open stond. Dit is een voorbeeld van het feit dat een baan vinden via het eigen netwerk erg succesvol kan zijn. Dit probeer ik ook duidelijk te maken aan de kandidaten die ik begeleid in het zoeken naar werk.

Als IPS-coach ben ik dagelijks, niet alleen tijdens werktijd maar ook privé, bezig met het vergroten en versterken van mijn netwerk. Maar ik ben me er bewust van dat iedereen een netwerk heeft. Zo ook mijn kandidaten. Zo kwam ik met een collega op het idee om onze kandidaten samen te brengen om hun netwerk te delen, en zo elkaar te helpen in hun zoektocht naar werk.

Netwerkmiddag

We hebben een middag in een leuke ruimte buiten onze locatie georganiseerd en al onze kandidaten uitgenodigd. We waren erg gespannen of er een goede opkomst zou zijn en dit bleek gelukkig het geval.
Het eerste onderdeel van de bijeenkomst waren speeddates. Hierbij koppelden we kandidaten aan elkaar en de IPS-coaches sloten aan of liepen rond. Na vijf minuten rouleerden we en op die manier kreeg iedereen elkaar een keer te spreken. We gaven de kandidaten de opdracht om zichzelf voor te stellen en hun werkwens uit te spreken. Het resultaat was geweldig! Zo ontpopte een aantal kandidaten zich als ware ervaringsdeskundigen in het zoeken naar werk. Ze strooiden met tips, telefoonnummers en lieten vacatures zien. Ook kwamen er ondersteunende gesprekken op gang. Een duo voerde bijvoorbeeld een mooi gesprek over  ‘wat je wel en niet vertelt’ aan de werkgever.
Na dit onderdeel hebben we met de groep gebrainstormd over het onderwerp ‘hoe vind je werk?’. Het werd een heus groepsgesprek en er werden mooie tips uitgewisseld.
Bij de evaluatie kregen we terug dat de deelnemers het erg nuttig gevonden hadden maar bovenal steunend. Een mooie uitkomst als je het ons vraagt. Wegens het succes laten we het een keer per kwartaal terugkeren!

Lies van Aanholt
(Sinds 8 maanden ben ik aan de slag als IPS coach bij GGZinGeest in Amsterdam en ik vind het geweldig! Het past bij mijn herstelgerichte visie en ik geloof enorm in deze aanpak.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 3 =