Home > Blog > Stephanie Pieket Weeserik: Heet je angst warm welkom en krijg wat je wilt

Stephanie Pieket Weeserik: Heet je angst warm welkom en krijg wat je wilt

22 december 2016

stephanie-pw2Angst heeft maar twee oorzaken: de gedachte te verliezen wat je hebt of de gedachte niet te krijgen wat je wilt. Vrij vertaald naar Byron Katie.
Kortom: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Ik zie het vaak in mijn dagelijks werkpraktijk als IPS-jobcoach in Utrecht en Zeist. Ik veroordeel het niet, ik signaleer het en zie de angst die de stap naar iets anders en het aangaan van een nieuwe ervaring vaak in de weg staat.

Je weet nu eenmaal wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. En dat is nu juist waar een IPS traject voor uitnodigt: te experimenteren. En dan natuurlijk wel op jouw voorwaarden. Maar in deze uitnodiging mag wel een heel warm welkom zitten. De mensen met wie ik werk hebben veelal psychisch letsel opgelopen door buitengesloten te zijn geweest, gekwetst te zijn, in een systeem geleefd te hebben dat niet open, maar onveilig en niet op eigenheid gericht is geweest. En wat een lef heb je dan die stap te nemen. Diep respect heb ik voor de mensen die het IPS-traject samen met alle betrokkenen, de behandelaren, de werkgevers, met mij, met vrienden en familie, willen aangaan. En net zoveel respect heb ik voor diegenen die daar vooralsnog van af willen zien. Het allerbelangrijkst in zo’n proces is aan zelfzorg te doen. Te begrenzen is namelijk ook een leermoment. En te weten wanneer het het juiste moment voor jou is om een stap te zetten.

Natuurlijk daag ik uit de gedachten te bekijken die angst veroorzaken én te onderzoeken wat er daadwerkelijk kan gebeuren, als je besluit dingen uit te willen proberen. Want wat is waar? Ik zit regelmatig op verzoek van en samen met een IPS-kandidaat met mijn ‘dedicated’ arbeidsdeskundige om de tafel om een en ander eens goed uitgelegd te krijgen. En dat helpt. En de angst te verliezen wat je hebt of de angst niet te krijgen wat je wilt? Het eerste zal met het aangaan van een IPS-traject gebeuren. Dat is de keuze. Je wilt namelijk iets anders. En het alsmaar verfijnd aangeven wat voor jou belangrijk is, zal de angst dat je niet krijgt wat je wilt doen afnemen. En als je wilt wat je krijgt, dan krijg je wat je wilt. Anders dan hoe het nu is.

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 50 = 54