Home > Blog > Alice Goulding: Vrijwilligerswerk de sleutel naar betaald werk?

Alice Goulding: Vrijwilligerswerk de sleutel naar betaald werk?

28 oktober 2016

20161031_132712Daar is die dan…Mijn eerste Blog over IPS. Sterker nog mijn eerste Blog ever. Ik kan nu wel al mijn succesverhalen gaan opsommen die ik in mijn carrière als IPS’er heb gehad. Of is het IPS-re-integratie coach? Of toch IPS-trajectbegeleider?
Of ik kan de dingen waar ik tegenaan loop in de praktijk gaan beschrijven, maar daar zal ik bij een volgend blog vast nog wel op terugkomen.

Waar ik pas geleden erg blij van werd, is dat ik steeds vaker meemaak dat mensen met vrijwilligerswerk kunnen reageren op de interne vacatures binnen de organisatie waar ze werkzaam zijn en dan nog worden aangenomen ook. Eerst met een jaarcontract, wat vervolgens een contract voor onbepaalde tijd is geworden.
Vooral in de zorgsector en de kinderopvang worden er in het zuiden van Nederland waar ik werkzaam ben, maar weinig externe vacatures geplaatst. Ik merk dat ik door zulke ervaringen geneigd ben om mensen waarbij het niet meteen lukt om een betaalde baan te vinden, eerst op vrijwilligerswerk in te zetten. Dat voelt soms een beetje dubbel. Het is een ‘makkelijkere’ weg om mensen te helpen aan een daginvulling, maar IPS is het dan pas op het moment dat het een ‘echte’ betaalde baan wordt. Ik denk dat in veel gevallen, vrijwilligerswerk de sleutel kan zijn naar betaald werk. Denken jullie daar ook zo over?

Alice Goulding is sinds februari 2014 IPS-trajectbegeleider bij ggz-instelling Mondriaan Limburg.

Reacties

  • Hi Alice,

    Wij doen dat soms ook we noemen het alleen geen vrijwilligers werk maar een werkervaringsplaats. Zolang de focus gericht is op een regulier betaalde baan is het IPS. Mijn ervaring is dat reageren op externe vacatures niet altijd de snelste weg is voor het vinden van een baan. Wij halen meer banen uit werkgeversnetwerken en via via contacten.

  • Dit is een interessant vraagstuk: is vrijwilligerswerk de sleutel naar betaald werk. Mijn antwoord is tweeledig. Ja, je kunt zo relevante ervaring opdoen die een werkgever zoekt. Nee, je neemt zo posten in die bezet zouden kunnen worden door iemand die voor het werk betaald zouden kunnen worden, zo blijven er minder banen over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 − 31 =