IPS modelgetrouw toepassen
IPS is als methodiek bewezen effectief en de mate van succes is afhankelijk van goede uitvoering volgens die methodiek (modelgetrouw). Hoe modelgetrouwer IPS wordt uitgevoerd, hoe meer mensen er aan een reguliere betaalde baan worden geholpen door een IPS programma, blijkt uit onderzoek (Kim et al., 2015; Locket et al., 2016). Ook in Nederland hebben we de positieve relatie tussen modelgetrouwe uitvoering en werkuitkomsten gevonden, en vonden we aanvullend dat organisaties die verbeterden in de modelgetrouwe uitvoering ook verbeterden in het aantal mensen die ze hebben begeleid richting regulier betaald werk (De Winter et al., 2020.)
Om te kunnen meten of je de methode volgens het boekje uitvoert, is de modelgetrouwheidsschaal ontwikkeld. Met dit instrument kunnen we in kaart brengen hoe teams die IPS aanbieden (ook wel IPS-programma’s genoemd) de methode toepassen en hoe ze IPS binnen hun organisatie inbedden. Kenniscentrum Phrenos heeft met de IPS-programma’s afgesproken dat zij periodiek de modeltrouwmetingen uitvoeren om de kwaliteit van de uitvoering optimaal te houden. Twee maanden nadat in een instelling een IPS-implementatietraject is afgerond, vindt er een nulmeting plaats bij het IPS-programma. Deze meting wordt iedere twee jaar herhaald. Zo nodig worden tussen de metingen verbeterplannen opgesteld en uitgevoerd. Om de modelgetrouwe toepassing van IPS extra te stimuleren is tussen UWV, Kenniscentrum Phrenos en IPS-programma’s afgesproken om hun modeltrouwscore ook met UWV te delen. Wanneer een IPS-programma ten minste een redelijke modeltrouwscore heeft behaald, kunnen ze gebruik blijven maken van de landelijke financiering voor IPS-trajecten vanuit UWV. Deze toetsing wordt inmiddels ook door steeds meer gemeenten overgenomen.
Hoe gaat een modeltrouwmeting in zijn werk?
De meting wordt uitgevoerd door teams van geschoolde reviewers. Een team bestaat uit een hoofdreviewer en een tweede reviewer. Kenniscentrum Phrenos coördineert en faciliteert de modeltrouwmeting en maakt tijdig een afspraak met het IPS-programma. De meting duurt een volledige werkdag en vraagt een goede voorbereiding van de instelling. Aan de meting zijn kosten verbonden.
Tijdens het bezoek aan de instelling praten de reviewers met de IPS-coördinator, minimaal twee IPS-trajectbegeleiders, drie leden van het multidisciplinaire behandelteam, de behandelend arts/psychiater, twee of drie cliënten die een IPS-traject volgen of hebben gevolgd en een of twee familieleden. Ook wonen ze een IPS-teamoverleg bij en zo mogelijk een overleg van een behandelteam. Daarnaast bestuderen de reviewers andere relevante bronnen, zoals caseloadoverzichten, dossiers en beleidsplannen.
De reviewers scoren de resultaten aan de hand van de IPS-25 modelgetrouwheidsschaal. Dit resulteert in een score voor de modelgetrouwe uitvoering die kan variëren van ‘geen IPS’ tot ‘uitmuntend IPS’. Om kwaliteit en consistentie van de verslagen te waarborgen, worden deze altijd gecontroleerd door de coördinator modeltrouw bij Kenniscentrum Phrenos. Het IPS-programma ontvangt een verslag met de score, toelichting en suggesties voor verbeteringen. Een IPS-programma krijgt altijd de kans om bezwaar te maken tegen de score, met argumenten voor dit bezwaar. In dat geval worden scores op specifieke onderdelen opnieuw geëvalueerd door de reviewers en de coördinator modeltrouw van Kenniscentrum Phrenos alvorens een definitief modeltrouwerslag wordt vastgesteld.