Home > Blog > Stephanie Pieket Weeserik: Een andere context om beter te kunnen zien: the bigger picture

Stephanie Pieket Weeserik: Een andere context om beter te kunnen zien: the bigger picture

18 september 2017

StephanieColorado

Afgelopen voorjaar stond ik op deze plek. Blue Mesa Reservoir, Colorado, vlakbij het plaatsje Gunnison. We waren op doortocht, dwars door Amerika met een camper op weg naar San Francisco.
Het was een vreemde gewaarwording; de zon was warm, het meer bevroren, en het enige geluid dat ik hoorde was de roep van een groep vogels. Geen idee wat voor een soort het was, ik kon ze niet zien en herkende de roep evenmin. Het maakte me eerlijk gezegd ook niet zoveel uit. Het geluid weerkaatste alsmaar tegen de bergen en weer terug. Betoverend hallucinerend. Het landschap onderweg tot dit punt had ik al als overweldigend en zo totaal anders ervaren dan wat ik gewend was, alleen werd ik nú, na een week reizen, eindelijk echt stil en kon ik me laten meedeinen met de roep van de vogels. De zichtbare en bijna voelbare leeftijd van het landschap gaf daar nog eens een extra dimensie aan. Dit was wat ik gehoopt had te vinden. Schone (ont)roering van een hoge soort die mijn hart zacht openende.

Een andere context

Een andere context kan ervoor zorgen dat je de dagelijkse bezigheden, je gebruikelijke ‘gedachtelijnen’ of schema’s en bekende gevoelsrepertoire op een ándere manier kunt bekijken, ervaren, waarnemen. Vaak beter en scherper, omdat je het van een afstand bekijkt. En afstand is nodig om de dingen weer in het ‘juiste’ of beter, ánder perspectief te zien en te voelen om ze vervolgens naar waarheid en waarde te kunnen beoordelen. Het kan je inspireren en de aanzet zijn tot positieve keuzes en veranderingen in jouw voordeel en leven.

Het voorbeeld van een andere context dat ik geef is niet voor iedereen weggelegd, dat weet ik. Het is dan ook niet mijn bedoelding iedereen naar verre oorden te bewegen hoewel ik dat iedereen zou toewensen. Die andere context kan net zo goed het bezoeken van een klein dorpje of een werkplek zijn, een korte retraite, iets doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt, iets eten, drinken, proeven, ruiken wat je nog niet eerder gegeten, gedronken, geproefd of geroken hebt of het veranderen van de inrichting van je huis. Het gaat er mij denk ik om te pleiten voor het aangaan van een nieuwe ervaring. Het allerliefst een ervaring waarbij je gebruikmaakt van een of meerdere zintuigen.

Andere omgeving

De reis die ik gemaakt heb heeft mij mede geïnspireerd en aangezet tot het veranderen van woonomgeving en soort woning. Ik hou erg van de natuur en kwam er door het reizen in een camper (weer) achter dat ik een kleine woonruimte erg prettig vind. Het heeft vele voordelen 😉 En sinds kort kan ik volop genieten van een kleine recreatiewoning in de natuur. Het biedt me ruimte in meerdere opzichten.

Stephanie Pieket Weeserik is IPS-jobcoach bij WIJ 3.0

Reacties

  • Hallo Stephanie, wat een prachtige blogs! Het is een paar jaar geleden, jouw coaching bracht mij hier. Mooi om te lezen hoe je nog altijd werkt met hart en ziel. Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 1