‘Met IPS vaker, beter en langduriger aan het werk.’

Jaap van Weeghel, bijzonder hoogleraar Rehabilitatie, Tranzo, Universiteit van Tilburg

IPS als bewezen effectieve praktijk

IPS – Individuele Plaatsing en Steun – is de meeste onderzochte en gestandaardiseerde vorm van begeleid werken (supported employment). De methodiek is bewezen effectief. De principes die aan IPS ten grondslag liggen zijn helder omschreven en als uitgewerkt. Om te monitoren of IPS volgens de bewezen effectieve principes wordt uitgevoerd, is een modelgetrouwheidschaal ontwikkeld. De effectiviteit van IPS wordt sinds 20 jaar onderbouwd met internationaal wetenschappelijk onderzoek.

Geen enkele andere methodiek heeft zo’n brede evidence-base als IPS en deze groeit nog steeds, zowel in Nederland als internationaal. Doel van de kennisontwikkeling is om IPS-praktijken te voeden, IPS met nieuwe elementen en inzichten te verrijken en toepasbaar te maken op andere doelgroepen. Daarvoor werken de ontwikkelaars internationaal samen. Kenniscentrum Phrenos maakt deel uit van deze samenwerking. Lees ook over de ontwikkelingen en uitdagingen rond IPS.

Gary Bond over IPS

Op 6 november 2015 was Gary Bond, een van de onderzoekers die aan de wieg van IPS stonden in Nederland.

Downloads

 

 

Links

  • Signaleringen Kenniscentrum Phrenos publiceert regelmatig onderzoekssamenvattingen (over verschillende kennisthema’s, waaronder Werk en ernstige psychische aandoeningen.
  • The IPS Employment Center (Rockville Institute, Lebanon, New Hampshire, VS) is de website van de ontwikkelaars van IPS met verschillende resources, ontwikkelingen en materialen.