Home > Nieuws > IPS Kick-off bij RIBW Arnhem Veluwe Vallei

IPS Kick-off bij RIBW Arnhem Veluwe Vallei

18 januari 2018

Op 9 januari 2018 vond de IPS Kick-off bij RIBW Arnhem Veluwe Vallei plaats. Leden van de Raad van Bestuur, managers en IPS-trajectbegeleiders kwamen bijeen om de implementatie van IPS in hun instelling te starten. IPS breidt zich snel uit onder de RIBW’s: dit is al de vijfde instelling die start met IPS. Maar liefst 8 medewerkers worden opgeleid tot IPS-trajectbegeleider. Reden voor de instelling om het volgende bericht op hun intranet te plaatsen:

IPS VAN START: WERK AAN DE WINKEL!

De cijfers liegen er niet om. Landelijk heeft zo’n 16% van de mensen met een ernstige psychiatrische aandoening betaald werk. 60-70% van hen heeft de wens om ooit (weer) aan het werk te gaan. Bij onze cliënten is dit niet anders. Reden voor de Raad van Bestuur (RvB) om hier verandering in aan te brengen en op een herstelondersteunende manier met arbeid aan de slag te gaan met behulp van de methode IPS.

Aan het werk met IPS

IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het is een re-integratiemethode voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. IPS ondersteunt bij het vinden en houden van een betaalde baan. (Inter)nationaal onderzoek bevestigt dat met IPS meer mensen met een ernstige psychiatrische aandoening aan het werk komen en blijven.

Wat betekent IPS voor RIBW AVV?

RIBW AVV is de vijfde RIBW-instelling in Nederland die met IPS aan de slag gaat. IPS betekent dat wij een andere manier gaan werken met arbeidsparticipatie. Bij IPS geldt het principe ‘first place, then train’. Het doel is om werk te vinden dat past bij iemands kwaliteiten en voorkeuren. Er wordt direct gestart met werken. Als het nodig is, volgt training op het werk. Volgens de principes van IPS zijn trainingen of testen vooraf niet altijd nodig. Voor meer informatie zie volgende link.

Gefaseerde start

We gaan IPS gefaseerd invoeren in onze organisatie. Om IPS goed in te bedden is een nieuwe functie gecreëerd: begeleider IPS. Acht collega’s zijn hiervoor geworven en deze week met hun trainingstraject gestart. Dit traject loopt tot half juni. Tijdens hun opleiding start dit IPS team met het begeleiden van de eerste cliënten. Ook gaan zij aan de slag om IPS in onze organisatie te introduceren. Uiteraard gaan we jou, maar ook cliënten en werkgevers, hier nauw bij betrekken en over informeren. Heb je vragen of wil je meer weten, dan kun je ook bij projectleider Karin Idema terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 52 = 61