Home > Nieuws > Update PLACES-onderzoek naar IPS voor werkzoekenden met/na kanker

Update PLACES-onderzoek naar IPS voor werkzoekenden met/na kanker

25 april 2024

In juni 2023 is het PLACES onderzoek gepresenteerd tijdens het IPS platform, en werden IPS-coaches opgeroepen om mee te werken aan dit onderzoek. Momenteel is het onderzoek in volle gang. Voor degenen die nog niet bekend zijn met PLACES volgt hieronder een korte inleiding.. Daarnaast geven we ook een update over de status van het onderzoek.

Waarom PLACES?

Werk vormt voor veel mensen met/na kanker een belangrijk onderdeel van herstel, zowel financieel als sociaal. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat werk de kwaliteit van leven van mensen met/na kanker verbeterd. Terugkeren naar betaald werk na kanker blijft echter vaak een uitdaging. Veel mensen zijn onzeker over hun arbeidsvermogen, weten niet welke functies geschikt zijn en ervaren stigmatisering door werkgevers.

Binnen het Amsterdam UMC  is een traject ontwikkeld dat gebaseerd is op de principes van IPS, en specifiek gericht is op het vinden van een betaalde baan voor werkzoekenden met/na kanker. Door middel van literatuuronderzoek en interviews met patiënten over hun ervaring met het zoeken naar een betaalde baan na kanker, hebben we deze principes zo nauwkeurig mogelijk aangepast voor deze doelgroep. De uitvoering van de trajecten doen we in samenwerking met re-integratiebureau Re-turn en, door Phrenos opgeleide, IPS-coaches.

 Het onderzoek

Om te bepalen of IPS geschikt is voor werkzoekenden met/na kanker, voeren we een gerandomiseerde studie uit waarbij 164 deelnemers gedurende 12 maanden worden gevolgd. De helft van deze deelnemers ontvangt het PLACES traject en de andere helft ontvangt reguliere zorg vanuit UWV. Om te bepalen of de interventie werkt ten aanzien van terugkeer naar betaald werk, en een aantal andere uitkomsten zoals kwaliteit van leven en arbeidsvermogen, vullen alle deelnemers in totaal vier vragenlijsten in.

Momenteel zijn er 6 deelnemers gestart met het PLACES traject. Het onderzoek wordt per regio uitgebreid. We zijn met drie arbeidsmarktregio’s gestart, bieden PLACES momenteel aan in zes arbeidsmarktregio’s, en voeren gesprekken met veel nieuwe regio’s. Om het traject zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, werken we met regionale IPS-coaches. We zijn nog op zoek naar IPS-coaches voor de volgende regio’s: Achterhoek, Friesland, Groningen, Haaglanden, Noordoost-Brabant, Rijnmond, Twente, West-Brabant en Zeeland.

Ben jij zelfstandig IPS-coach en wil jij graag jouw doelgroep uitbreiden? Of ben je nieuwsgierig en wil je vrijblijvend eens praten over de mogelijkheid om mee te werken aan PLACES? Neem dan contact op met mij, Fenna van Ommen, via placesonderzoek@amsterdamumc.nl of telefonisch via 06-13812892. Ook als je in een andere regio werkzaam bent kun je contact met ons opnemen, het project wordt nog verder uitgebreid.

Lees de ervaring van Marion Rowland, IPS-coach in de regio Noord-Holland, met PLACES.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 2