Home > Nieuws > CORAL 2.0 helpt bij afwegingen rond openheid over psychische aandoeningen op de werkvloer

CORAL 2.0 helpt bij afwegingen rond openheid over psychische aandoeningen op de werkvloer

28 juni 2018

Vertel je op je werk of bij een sollicitatie over je psychische aandoening of niet? En áls je open bent, wat vertel je dan, op welk moment en aan wie? De vernieuwde keuzehulp CORAL 2.0 helpt bij deze persoonlijke afwegingen. Bovendien is er nu een handleiding beschikbaar voor bijvoorbeeld klantmanagers bij een gemeente of UWV, bedrijfsartsen, loopbaancoaches, P&O’ers en ggz-medewerkers.

Openheid over psychische problemen is een belangrijk onderwerp voor veel mensen die daarmee te maken hebben (gehad) en op zoek zijn naar werk of aan het werk zijn. Mensen hebben verschillende redenen om wel of niet, in meerdere of mindere mate, hun psychische problemen te bespreken in de werkomgeving. Onder meer verwachte of ervaren stigma en discriminatie kunnen een rol spelen.

Bewezen effectief

King’s College London ontwikkelde daarom een keuzehulp: CORAL (Conceal Or ReveAL). In Engeland is de tool bovendien onderzocht. Proefpersonen werden willekeurig in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep alleen standaardzorg kreeg. De anderen kregen dezelfde standaardzorg en maakten daarnaast gebruik van CORAL. De personen in de CORAL-groep bleken significant minder last te hebben van besluitvormingsconflicten. Bovendien bleek dat de CORAL-gebruikers vaker een fulltime betaalde baan hadden gevonden en behouden dan de mensen in de controlegroep (Henderson et al., 2013).

Digitaal en verdiept

Kenniscentrum Phrenos vertaalde CORAL eerder al in het Nederlands. Nu is de keuzehulp door Phrenos, Tilburg University/Tranzo en Samen Sterk zonder Stigma verder verdiept en gedigitaliseerd. Daarnaast is er een uitgebreide handleiding toegevoegd voor bijvoorbeeld klantmanagers bij een gemeente of UWV, bedrijfsartsen, loopbaancoaches, P&O’ers en ggz-medewerkers. Zij kunnen CORAL 2.0 inzetten bij (potentiële) werknemers met psychische gezondheidsproblemen. Deze werknemers kunnen zo ondersteund worden in het nemen van en ten uitvoer brengen van besluiten met betrekking tot openheid. Met CORAL 2.0 kunnen mensen met psychische problemen en professionals over langere tijd en op systematische wijze het thema ‘openheid in werksituaties’ bespreken.

Meer informatie

De keuzehulp en handleiding vind je via samensterkzonderstigma.nl/coral20

Wil je je (potentiële) werknemers attenderen op de keuzehulp? Bestel dan de teaser: een boekje met informatie over CORAL 2.0. Vraag het aan via info@samensterkzonderstigma.nl, graag met vermelding van je functie, de organisatie waar je werkt en het aantal teasers dat je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =