‘Een sterk punt van de samenwerking tussen ons Werkbedrijf
en de IPS-programma’s zijn de korte lijnen ’
Naomi Peters (Werkbedrijf Rijk van Nijmegen)
Ministeriële regeling IPS-CMD
Op 1 mei 2019 treedt een nieuwe ministeriële regeling in werking om Individuele Plaatsing en Steun (IPS) ook voor mensen met Common Mental Disorders (CMD) beschikbaar te maken. De aanvraagperiode loopt tot en met 29 november 2019. De duur van een IPS-traject is twee jaar met de mogelijkheid van verlenging met één jaar.
Er komt subsidie beschikbaar waarmee 200 trajecten kunnen worden uitgevoerd voor deze nieuwe doelgroep. Ook personen voor wie gemeenten verantwoordelijk zijn kunnen in aanmerking komen voor subsidie voor een IPS-traject. Ggz-instellingen kunnen voor deze personen subsidie aanvragen bij UWV. Om cliënten uit zo veel mogelijk verschillende gemeenten in aanmerking te laten komen voor een IPS-traject, is het aantal toe te kennen IPS-trajecten beperkt tot vijf per gemeente. Van de groep mensen in de bijstand is maar liefst 31 procent ook in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Van de mensen met een UWV arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt 39 procent deze uitkering primair op basis van ggz-problematiek. Ggz-problemen kunnen het vinden en behouden van werk enorm bemoeilijken. De verwachting is dat IPS de juiste specialistische begeleiding kan bieden. Aan de nieuwe regeling wordt ook onderzoek, uitgevoerd door Kenniscentrum Phrenos, gekoppeld om te zien of deze aanpak voor mensen met CMD inderdaad passend is.
Voor wie?
De regeling is bedoeld voor personen uit de CMD-groep die:
o Een uitkering hebben op grond van de Participatiewet dan wel in het kader van die wet als niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekende geregistreerd staan;
o Een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV ontvangen.
In totaal kunnen 200 mensen aan de regeling meedoen.
Het in de regeling begrepen onderzoek wordt uitgevoerd door Kenniscentrum Phrenos.
De regeling is inmiddels voor gemeentelijke kandidaten volgeboekt.
Meer informatie over de regeling
De regeling zelf vindt u in de Staatscourant
De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt (PRA) heeft over de regeling op 21 maart een zgn. webinar georganiseerd, terug te bekijken op https://www.samenvoordeklant.nl/webinar-ips-cmd-regeling. De tijdens dit webinar gestelde vragen, inclusief de antwoorden, zijn ook op deze pagina terug te lezen, evenals andere voor de regeling relevante documenten.
Arbeidsmarktregio’s die vragen over de regeling hebben, kunnen die stellen via info@samenvoordeklant.nl. De Programmaraad zal waar nodig zorgen voor verwijzing naar de organisaties die de vragen kunnen beantwoorden.
Gemeenten die vragen hebben, kunnen ook contact opnemen met Divosa. Diederik de Klerk,
procesmanager Divosa, is te bereiken via dklerk@divosa.nl, en 06 149 505 62.
UWV biedt over de subsidieverstrekking informatie aan via https://www.uwv.nl/zakelijk/leveranciers/re-integratiedienstverlening/ik-wil-dienstverlening-voor-re-integratie-aanbieden/index.aspx
Ggz-instellingen met vragen over de subsidieverstrekking kunnen die per mail aan UWV stellen via ips.subsidieregeling@uwv.nl.
Meer informatie over het onderzoek dat in de regeling is begrepen kunt u vinden op de website van Kenniscentrum Phrenos. Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Kenniscentrum Phrenos, Chrisje Couwenbergh, Stafmedewerker onderzoek en beleid, 030-2931626, ccouwenbergh@kcphrenos.nl.
Downloads
Seminar ministeriële regeling
Op donderdag 21 maart van 11.00 – 12.00 uur organiseert de Programmaraad een webinar waarin de deelnemers alle ins- en outs krijgen over de regeling en ook de gelegenheid hebben om vragen te stellen.
Kijk de webinar terug