Ik daag iedere werkgever uit zich ook in te zetten voor een inclusieve arbeidsmarkt.
Els van Zanten, Albert Heijn
Albert Heijn en IPS: een goede combi
Veel IPS-trajectbegeleiders in Nederland hebben een warm contact met Albert Heijn in hun regio om werk te vinden voor hun IPS-klanten. We gingen in Amsterdam in gesprek met Els van Zanten van Albert Heijn en Erik Kruijff, IPS-trajectbegeleider van Roads bij VIP Amsterdam over hun samenwerking en wat hen drijft.
Els: “Ik ben samen met elf collega’s verantwoordelijk voor alles omtrent participatie voor Albert Heijn en eigenlijk heel Ahold. Bij ons gaat dit over iedereen die valt onder de Wajong, Participatiewet en beschut werken. Ik coach medewerkers, maar houd me ook bezig met werving, selectie en plaatsingen. Ook ben ik regelmatig te vinden op banenmarkten.
Mijn werk is heel afwisselend. Ik ga bijvoorbeeld bij iemand langs die net geplaatst is, ik werk mee en kijk waar hij of zij tegenaan loopt. Of iemand heeft een contractuitbreiding gekregen en moet ik overleggen met UWV of de gemeente.
IPS wordt door Roads uitgevoerd en dus niet vanuit Albert Heijn geboden. In Amsterdam wordt het ingekocht door de gemeente. Samen met Erik ontmoet ik kandidaten. Daarna gaan we op zoek naar een passende werkplek en zorg ik voor de plaatsing. Bij IPS doe ik de jobcoaching niet, maar dat doet de IPS-trajectbegeleider, in dit geval Erik. In de regio Amsterdam gaat het bij Albert Heijn over tien tot twintig IPS-trajecten in twee jaar.”
Hoe gaat de samenwerking met Albert Heijn?
Erik: “De samenwerking is heel goed. Als we een klant hebben die bij Albert Heijn wil werken, is de lijn heel kort. Els is goed te bereiken. Cliënten kunnen aangeven welke drie filialen in Amsterdam hun voorkeur hebben en eigenlijk kan Els altijd wel een plaatsing regelen in een filiaal dat ze gekozen hebben.
Ik ben ook IPS-docent bij Kenniscentrum Phrenos en bij alle instellingen die ik train, bijvoorbeeld in regio Arnhem, Tilburg of Zuid-Holland, heb ik goed contact gehad met de interne jobcoaches van Albert Heijn, die ik dan weer voor kon stellen aan de IPS-trajectbegeleiders in opleiding. Tot nu toe werkt dat heel prettig. Ze zoeken elkaar telkens weer op en krijgen een vergelijkbare samenwerking als ik hier met Albert Heijn in Amsterdam heb.
Je moet denken in mogelijkheden en om iedereen de kans te geven moet je ook soms wat extra meters maken. Als je dat doet, kun je mensen die anders uit de boot vallen een leuke baan bieden. Bij Albert Heijn lukt dat vaak.”
Wat vind je van IPS?
Els: “Ik ben fan van IPS. Na iets als een psychose kun je proberen in kleine stapjes weer iets op te bouwen. IPS gaat er juist van uit dat je na een heftige periode het beste zo snel mogelijk aan de slag kunt, zij het in een veilige en beschermde omgeving. Participanten moeten doen wat ze kúnnen. Focus op wat je wel kunt en kom bij ons leren door te doen. Voor sommige medewerkers is dit het eindstation: dit is het en meer wordt het niet voor mij. Dat kan en dat is ook prima. Maar het overgrote deel komt vooral werken aan de werknemersvaardigheden: hoe is het om weer in een team te werken, hoe is het om elke dag weer je bed uit te komen. Hoe ga je ermee om als je ziek bent, hoe ga je ermee om als je een collega hebt waarmee het niet zo lekker loopt?”
Heb je een tip voor andere werkgevers
Els: “Een tip die ik wil meegeven aan andere werkgevers: wat bij ons heel goed werkt is dat wij een vangnet bouwen voor de kandidaten. Ze krijgen intern een buddy aangewezen, iemand die hetzelfde werk uitvoert en die na een interne training het eerste aanspreekpunt is voor de participant. Dat maakt het heel laagdrempelig. Iedereen is onzeker op zijn eerste werkdagen en iemand die een tijdje niet heeft gewerkt nog veel meer. Naar een leidinggevende toestappen is dan best lastig. Een buddy, iemand die naast je staat, die net even wat meer geduld en wat meer aandacht voor je heeft, is dan laagdrempeliger. Dat maakt het voor ons coaches ook heel makkelijk om in te grijpen, want wij horen en voelen ook veel sneller waar het wel en niet goed gaat.”
Welke IPS-klanten kunnen bij Albert Heijn terecht?
Erik: “Albert Heijn geeft alleen mensen met een arbeidsbeperking die ook in het doelgroepenregister zitten de kans om bij hen te komen werken. Mensen in de Wajong vallen daaronder en mensen met een arbeidsbeperking kunnen daarin opgenomen worden.”
Els: “Voor de werkgever zijn er twee instrumenten: de proefplaatsing en de loonkostensubsidie. Als een kandidaat binnenkomt krijgt hij een proefplaatsing. De werkgever heeft dan nog geen loonkosten met in ruil daarvoor de belofte om iemand daarna ten minste een half jaar in dienst te nemen – bij Albert Heijn doen wij dat voor een jaar. Als iemand na die periode om wat voor reden dan ook bijvoorbeeld nog steeds niet hetzelfde tempo of kwaliteit van werk heeft van een ‘gezonde’ collega, is er voor de werkgever nog de mogelijkheid om een loonwaardemeting aan te vragen.”
Erik: “Als blijkt uit een loonwaardemeting dat iemand maar voor 30 procent werkt, dan krijgt AH van de gemeente de andere 70 procent van de loonkosten in de vorm van subsidie van de gemeente.” Els: “In veel gevallen zie je dat als mensen meer vertrouwen in zichzelf krijgen, hun loonwaarde óók stijgt.”
Els van Zanten is ook te vinden op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=32Tx_XHFNc8