Home > Praktijk > Via IPS aan het werk bij een fruitbedrijf

Via IPS aan het werk bij een fruitbedrijf

16 februari 2023

Mark is 24 jaar en werkt vier dagen in de week bij een fruitbedrijf. Tijdens zijn studie muziek ontwikkelde hij depressieve klachten maar wist eigenlijk niet wat dit precies was. Hij besloot dat hij iets moest gaan doen. Per toeval zag hij online een vacature bij een bedrijf dat fruitpakketten uitlevert aan bedrijven. Hij is daar toen in de productie begonnen. Ook al voelde hij zich tijdens dat werk een zombie en was hij erg ongelukkig, heeft hij het toch nog een half jaar vol gehouden. Mark knapte langzamerhand wat op en kon toen aan de slag in een kantoorfunctie. Voor zijn gevoel ging het eigenlijk te goed en toen bleek dat hij een manische episode had.

IPS-traject

Mark volgde een IPS-traject via de ggz-instelling waar hij in behandeling was. Zijn trajectcoach ondersteunde hem bijvoorbeeld met UWV en was vooral een luisterend oor. Tijdens een vorige depressie is zijn coach meegegaan voor een gesprek met zijn HR manager. Het heeft ervoor gezorgd dat hij weer de eerste stap durfde te zeggen om aan de slag te gaan. Achteraf lijkt het dan mee te vallen maar dat moment zelf vond Mark heel lastig. Ook tijdens andere momenten heeft zijn trajectcoach hem begeleid. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de bedrijfsarts en naar een plek waar hij muziek kon maken.

Wat werk voor Mark betekent

Werk betekent veel voor Mark: het geeft structuur, het dwingt hem op een bepaalde tijd op te staan, hij heeft een daginvulling en het geeft afleiding. Mark vindt dat het echt enorm heeft bijgedragen aan zijn herstel.
In het begin was Mark op zijn werk helemaal niet open over zijn psychische problemen. Dat heeft echt tijd nodig gehad. Hij heeft gelukkig een heel goede band met zijn leidinggevende. Hij kan hem altijd bellen, zelfs in het weekend. Mark vindt dat hij echt geluk gehad heeft met zijn werkgever en manager. Beiden wilden ook echt dat hij eruit kwam. Daardoor ging hij met een prettig gevoel naar zijn werk. De wil vanuit de werkgever om voor iemand te zorgen vindt Mark echt belangrijk. Uiteindelijk zorgt een gelukkige werknemer er ook voor dat hij of zij kan excelleren in wat hij of zij doet en hier heeft een bedrijf alleen maar profijt van.
Mark denkt dat hij op een gegeven moment zijn verhaal ook zal delen met andere collega’s. Hij vindt het belangrijk dat ze geen verkeerde aannames over hem doen. Wanneer ze hem langer en beter kennen, voelt hij zich veiliger om open te zijn tegenover hen.

Steun vanuit de naaste omgeving

Mark heeft ook veel steun gehad aan zijn familie en goede vrienden tijdens zijn depressie. Maar er zijn ook een heleboel mensen die er niets van snappen en daardoor er ook niet voor hem konden zijn.

De IPS-coach

Mark vond vooral de compassie van zijn IPS-coach geweldig. Hij vond het heel fijn een coach te hebben die je letterlijk meeneemt in de stappen die je gaat maken. Uiteindelijk doe je het zelf maar iemand die inzicht geeft in jouw handelen en twijfels bij jezelf wegneemt, maakt dingen gewoon makkelijker. Hij is daarom ook erg dankbaar voor alle steun van zijn coach.

De toekomst

Voorlopig blijft Mark hier nog wel werken. Momenteel werkt hij bij de klantenservice maar hij doet ook vaak administratief werk, zoals het maken van prijsopgaves. In de toekomst wil hij zich weer meer bezig gaan houden met muziek. En hij wil nu ook vooral genieten van het leven want dat is iets wat hij nu weer kan.

Deze casus werd aangeleverd door Roads

Foto: Estúdio Bloom on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − = 9