Home > Nieuws > Verslag Slotconferentie van het onderzoek ‘Amsterdammers begeleid aan de slag’

Verslag Slotconferentie van het onderzoek ‘Amsterdammers begeleid aan de slag’

21 april 2023

Op dinsdagmiddag 21 maart 2023 vond in het Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, de Slotconferentie van het onderzoek ‘Amsterdammers begeleid aan de slag’* plaats. Deze studie onderzocht de effectiviteit is van gemeentelijke Individuele Plaatsing en Steun (IPS), de Participatieve Aanpak op de werkplek, of een combinatie daarvan, in vergelijking tot de huidige begeleiding. In totaal hebben 118 Amsterdammers deelgenomen aan het onderzoek, ze werden gerandomiseerd toegewezen aan één van de begeleidingsvormen. Vervolgens werden één jaar lang gevolgd en gekeken of het lukte regulier betaald werk te vinden en te behouden.

De middag startte met een welkomswoord van dagvoorzitter Wouter van der Wolk, gevolgd door Jaap Weijenberg, afdelingsmanager Sociaal Werk van bij de gemeente Amsterdam, die over de aanleiding en het belang van het onderzoek voor mensen in Amsterdam vertelde.

Resultaten van het onderzoek

Hierna presenteerde onderzoeker (i.o.) Esmée Oude Geerdink tussentijdse resultaten over de effectiviteit van Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en de Participatieve Aanpak (PA). Tussentijdse resultaten laten zien dat beide begeleidingsvormen even effectief zijn in de begeleiding van klanten naar duurzaam werk na een jaar, maar dat IPS wel specifiek effectief lijkt te zijn voor mensen die niet-arbeidsfit zijn.  Zij gaf tevens een introductie over de verschillende begeleidingsvormen, deed aanbevelingen. De presentatie werd afgewisseld door een vraaggesprek met een deelnemend jobcoach van de gemeente Amsterdam. Nieuwsgierig geworden? Lees meer in de samenvatting. (download samenvatting) (download presentatie in pdf)

Drie workshops

Aanwezigen konden kiezen uit drie workshops.

Workshop 1 – IPS in de gemeentelijke setting door Esmée Oude Geerdink, Amsterdam UMC & Hetty van Kempen, gemeente Amsterdam) (download de presentatie in pdf)

Workshop 2 – Ontwikkeling van een tool voor professionals om arbeidsparticipatie te bevorderen (Mara de Visser, Amsterdam UMC & Lars de Winter, Kenniscentrum Phrenos)
In deze workshop werden deelnemers meegenomen in onderzoeksresultaten verzameld in het kader van het project “Een maatschappij die werkt”. (download presentatie in pdf)

Workshop 3 – Integrale samenwerking in de gemeente: hoe kunnen we ontschotten? (Yvonne Noteboom, Amsterdam UMC)

In deze workshop werden de onderzoeksresultaten van het project Meedoen, Meedelen gedeeld. Het betreft onderzoek naar hoe de arbeids(re-)integratie voor mensen met GGZ problematiek verbeterd kan worden. (download presentatie in pdf)

Discussiepanel

Daarna was er een discussiepanel met Thijs Bos, Marloes Lubberdink, Jaap van Weeghel en Han Anema. Zij gingen in gesprek over begeleiding naar betaald werk voor niet-arbeidsfitte Amsterdammers, zo veel mogelijk plaatsing op reguliere werkplekken de jobcoach als procesbegeleider in het driegesprek tussen werkgever, werknemer en jobcoach.

De middag werk afgesloten door Renger Visser, directeur Inkomen, plv directeur Werk en Participatie.

* De onderzoekers van ‘Amsterdammers begeleid aan de slag’ zijn: Esmée Ouder Geerdink, Jantine Maarleveld, Hetty van Kempen, Maaike Huijsmans, Jaap van Weeghel en Han Anema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 5 = 5