Home > Nieuws > Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep uiterlijk 1 maart 2023 van start

Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep uiterlijk 1 maart 2023 van start

29 november 2022

De langverwachte ‘subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep’ gaat naar verwachting tussen 15 februari en uiterlijk 1 maart 2023 van start. De regeling omvat ruim 21 miljoen voor IPS-begeleidingstrajecten (Individuele Plaatsing en Steun) voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die een bijstandsuitkering ontvangen. Ggz-instellingen kunnen bij gemeenten aanvragen indienen in 2023 en 2024 voor IPS-begeleiding. Ook de in 2022 gestarte IPS-trajecten kunnen met terugwerkende kracht worden ingediend voor deze regeling. Divosa gaat gemeenten ondersteunen bij de implementatie.

Het kabinet kondigde in 2021 al aan extra geld beschikbaar te stellen om mensen met een psychische kwetsbaarheid te helpen bij de bemiddeling naar werk. Mensen met een psychische aandoening zijn veel vaker werkloos dan mensen zonder psychische problemen. Veel van hen hebben een uitkering vanuit de Participatiewet en vallen daarmee onder verantwoordelijkheid van gemeenten.

Veel mensen met een psychische aandoening willen en kunnen werken maar hebben daar begeleiding bij nodig. Werk werkt herstelbevorderend en de huidige krappe arbeidsmarkt biedt mogelijkheden voor iedereen die kan werken. Tot nu toe hadden gemeenten geen speciale middelen om deze groep uitkeringsgerechtigden te helpen bij hun zoektocht naar werk. Hierdoor vallen ggz-cliënten vaak buiten de boot bij bemiddeling naar werk door gemeenten. Door extra geld vrij te maken voor IPS-begeleidingstrajecten krijgen gemeenten een middel in handen om ook deze groep mensen aan het werk te helpen.

Divosa biedt gemeenten ondersteuning bij de implementatie. Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

63 − = 57