Home > Nieuws > RIBW Arnhem & Veluwe Vallei helpt cliënten aan werk: Eerste zeven trajectbegeleiders ontvangen diploma

RIBW Arnhem & Veluwe Vallei helpt cliënten aan werk: Eerste zeven trajectbegeleiders ontvangen diploma

21 juni 2018

Op 14 juni 2018 ontvingen de eerste zeven trajectbegeleiders van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei hun diploma Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Zij zijn nu in staat om mensen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen naar opleiding en werk en het duurzaam behouden hiervan. Door werk krijgen mensen meer sociale contacten, inkomen, status, zingeving en ontwikkelingsmogelijkheden. En het helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid meestal ook om symptomen en klachten beter de baas te blijven. Werk draagt bij aan hun herstel en dat is precies waar RIBW Arnhem & Veluwe Vallei samen met haar cliënten aan werkt.

Vijf cliënten aan het werk, 47 trajecten gestart

Onderzoek heeft uitgewezen dat 60-70% van de mensen met een psychische aandoening graag aan het werk wil. Uit het cliëntwaarderingsonderzoek 2017 van RIBW Arnhem & Veluwe Vallei komt naar voren dat maar 11% aan het werk is. De IPS-methode is de best bewezen methode om deze doelgroep aan werk te helpen. Er zijn 47 IPS-trajecten gestart, waarvan zeventien IPS-trajecten gesubsidieerd worden door UWV. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met de gemeenten voor financiering van de overige trajecten. En IPS werkt: er zijn al vijf cliënten aan een baan geholpen. IPS richt zich ook op de groep die ogenschijnlijk moeilijk bemiddelbaar is: twee voormalig dakloze cliënten volgen nu een IPS-traject.

Feestelijke uitreiking van de certificaten

Een volle zaal. Familie, vrienden, cliënten, werkgevers en collega’s zitten om 14:00 uur klaar voor de uitreiking. Karin Idema, projectleider van IPS, trapt af en vertelt kort over wat een IPS-traject is en wat zo’n traject betekent voor cliënten van RIBW AVV. Vervolgens nemen de trajectbegeleiders het woord.

Niels Arends: “Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek met een cliënt. Ik vroeg hem: welke baan zou je het allerliefste willen hebben als je alles mocht kiezen? Hij antwoordde: het allerliefste zou ik iets doen met groenvoorziening. Toen zijn we samen op zoek gegaan naar een passende baan. En met resultaat: 2 juli mag deze cliënt beginnen bij een groenvoorzieningsbedrijf.

Een IPS-traject start met een wens van een cliënt om aan het werk te gaan. Van daaruit zetten cliënten samen met een trajectbegeleider vervolgstappen. Corine Kainama vertelt: “Een cliënt wilde heel graag bij een sportschool werken. Ik zei: Kom laten we langsgaan bij een sportschool en dan nemen we jouw CV mee. De cliënt was eerst wat terughoudend maar uiteindelijk gingen we samen langs. Het gesprek was erg positief en de cliënt kreeg zelfs meteen een rondleiding. Een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die wij bieden, is op pad gaan met de cliënt.

Voordat de trajectbegeleiders hun diploma uitgereikt kregen, namen Judith Wijnen en Linde Notmeijer tijdens een theaterstuk en improvisatie de aanwezigen mee in het herstelverhaal van Linde waarin een IPS-traject een belangrijke rol had kunnen spelen.

Tot slot werden de diploma’s uitgereikt en was het tijd voor een netwerk-borrel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 − 20 =