Home > Nieuws > Onderzoek jobcoaching en behoud van werk – jobcoaches gezocht!

Onderzoek jobcoaching en behoud van werk – jobcoaches gezocht!

21 juni 2018

Onderzoekers van het Trimbos-instituut zoeken jobcoaches die willen deelnemen aan een onderzoek naar welke aspecten van jobcoaching werkzaam zijn voor het behoud van banen.

Werk hebben geeft betekenis aan het leven. Voor jonge mensen met psychische kwetsbaarheden is het echter lastig om zich staande te houden op de arbeidsmarkt. Met jobcoaching kunnen zij ondersteund worden. We weten inmiddels het nodige over wat effectief is voor pláatsing in betaalde banen, maar er bestaat relatief weinig wetenschappelijk onderzoek naar de vraag wat werkt als het gaat om behóud van een baan. Biedt u jobcoaching? Dan kunt u zich aanmelden voor deelname aan een onderzoek.

In het onderzoek worden ruim honderd werknemers (18-35 jaar) met psychische klachten, die jobcoaching ontvangen in hun werk (of proefplaatsing). de onderzoekers volgen hen gedurende een half jaar en gaan onder andere na wat die jobcoaching kenmerkt en wat de impact is op duurzaam werken. Waaruit bestaat de begeleiding precies, wat werkt en wat werkt niet?

Jobcoaches gezocht

De onderzoekers zijn op zoek naar professionals die jobcoaching bieden aan jonge werknemers tussen (bij voorkeur) 18 en 35 jaar met psychische kwetsbaarheden. Voor psychische kwetsbaarheden wordt  een brede definitie gehanteerd. Denk aan depressie of angst, ADHD, klachten in het autismespectrum of psychosegevoeligheid. Het kan ook gaan om werknemers met naast dergelijke klachten ook andere beperkingen.

Coaching gericht op behoud van werk

De jobcoaching dient (mede) gericht te zijn op het behoud van werk. Aan het onderzoek kunnen bijvoorbeeld jobcoaches deelnemen die werken vanuit een jobcoachorganisatie, gemeente, UWV, werkbedrijf of arbeidsrehabilitatieteam van een zorginstelling. De methodiek waarmee gewerkt wordt maakt voor dit onderzoek niet uit. Of u nu met IPS, Begeleid Werken of Supported Employment werkt, of met nog een andere methodiek: Iedereen is van harte welkom om mee te doen!

Wat houdt meedoen in?

Het onderzoek bestaat voor jobcoaches en betrokken werknemers uit twee meetmomenten: beiden vullen bij de start en na zes maanden een vragenlijst in. Met de jobcoach wordt na drie maanden een kort telefonisch interview gehouden. In totaal kost het voor jobcoaches per werknemer ca. 90 á 120 minuten tijd, verspreid over een half jaar. Als u meedoet, draagt u bij aan het vergroten van inzicht in jobcoaching én van de landelijke zichtbaarheid van dit vak. De onderzoekers  organiseren ook een aantal regionale bijeenkomsten waarin zij hun bevindingen presenteren en waarin professionals ervaringen kunnen uitwisselen.

Meer weten? Neem contact op met Aniek de Lange of Harry Michon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 1 =