Home > Nieuws > Jaap van Weeghel presenteert cijfers over IPS

Jaap van Weeghel presenteert cijfers over IPS

22 februari 2019

Onlangs heeft Jaap van Weeghel, wetenschappelijk directeur van Kenniscentrum Phrenos in Den Haag twee presentaties over IPS gehouden bij de ministeries van Sociale Zaken en VWS. Steeds vaker komt Phrenos in de gelegenheid om een rol te spelen in de verbinding van de ggz en het sociale domein.

Lunchbijeenkomst

De twee ministeries organiseerden een gezamenlijke lunchbijeenkomst, waarbij ambtenaren kennis konden nemen van de ontwikkelingen op het gebied van werk en psychisch aandoeningen. Sprekers hier waren Ard van Oosten, die de generieke module Werken als medicijn presenteerde, Lisa Molenaar, projectmedewerker bij de werkgeversvereniging AWVN Inclusief en Yvonne Wijnands afdelingshoofd bij het ministerie van Sociale Zaken. In deze bijeenkomst waarin de twee werelden van gezondheidszorg en het sociale domein bijeengebracht werden, gaf Jaap van Weeghel een presentatie over IPS.

IPS groeit!

Tijdens een gesprek tussen de stuurgroep Convenant Samen werken aan wat werkt! met de twee staatssecretarissen, Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Paul Blokhuis van het ministerie van VWS werd Van Weeghel gevraagd een presentatie te houden over de landelijke situatie rond IPS. De cijfers die Van Weeghel presenteerde liegen er niet om: IPS groeit!
Het aantal instellingen in Nederland dat IPS uitvoert, is sinds 2014 gegroeid van 5 tot 33. Het aantal cliënten in een IPS-traject steeg van 1000 tot 2700. Van de afgelopen jaren hebben we ook een beeld van het aantal mensen die een succesvol traject doorlopen. Een op de drie mensen in een traject komt aan het werk.
Sinds 2017 is behalve bij gespecialiseerde ggz-instellingen IPS ook geïmplementeerd bij acht RIBW’en. Ook in de financiering is ruimte gekomen. Door regionale samenwerking tussen GGZ-Gemeenten-UWV raken steeds meer gemeenten bekend met de uitvoering en inkoop van IPS-trajecten. Nu wordt IPS al aangeboden in 21 gemeenten. Het gaat per gemeente nog niet om heel veel trajecten. Amsterdam, Nijmegen en Den Haag lopen hierin duidelijk voorop.

IPS blijft zich ontwikkelen

Er komt in 2019 een regeling van het ministerie van Sociale Zaken om de IPS behalve voor mensen met ernstige psychische aandoeningen ook toegankelijk te maken voor mensen met common mental disorders. Ook is er onderzoek op het gebied van add-ons die de interventie IPS kunnen versterken. Denk aan cognitieve remediatie en aan CORAL.

Lees meer over de ontwikkelingen van IPS in Nederland in de presentatie van Jaap van Weeghel.