Bij GGZ Drenthe kunnen patiënten vanaf de wachtlijst met IPS starten
Bij GGZ Drenthe kunnen mensen sinds dit najaar vanaf de wachtlijst al starten met een re-integratietraject zoals IPS. Voorheen moesten ze wachten tot ze in behandeling waren en dat is niet bevorderlijk voor de mentale gezondheid én ook niet voor de weg (terug) naar werk. Dit is uniek in Nederland. Wie volgt dit mooie initiatief?
Ggz-wachttijden verergeren mentale klachten
Bij re-integratietrajecten als IPS worden patiënten vanuit hun behandeling naar werk begeleid en moeten mensen tot nu toe dus eerst in behandeling zijn voordat ze in aanmerking komen voor deze ondersteuning. Wachten op de juiste zorg kan vaak maanden duren terwijl uit onderzoek blijkt dat mentale klachten over het algemeen toenemen bij mensen die op een wachtlijst staan. De beschikbaarheid van re-integratietrajecten zoals IPS is ruimer, waardoor mensen bij GGZ Drenthe zonder behandeling al kunnen beginnen aan de herstelbevorderende weg naar werk.
Wachten op behandeling verlaagt kans op betaald werk
Volgens het Zorginstituut Nederland wachten in 2023 ongeveer 84.000 mensen op behandeling in de geestelijke gezondheidszorg en dit aantal groeit. Bij de meeste mensen die wachten op een ggz-behandeling verergeren de psychische klachten tijdens het wachten, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Slechts bij een klein deel nemen ze af. Hoe langer iemand moet wachten, hoe langer en intensiever de uiteindelijke behandeling is. Patiënten die langer hebben moeten wachten, vallen later ook vaker uit tijdens de behandeling. Daarnaast kunnen patiënten gedemotiveerd raken tijdens het wachten waardoor zij vaker afzien van een ggz-behandeling. Wachttijden hebben ook op andere levensterreinen invloed. Zo verlaagt het wachten op een ggz-behandeling de kans op (het behouden van) betaald werk.
In de wachtstand maar toch perspectief op werk door IPS
In principe komt iedereen met een werkwens die bij GGZ Drenthe op een behandeling wacht in aanmerking voor begeleiding naar werk. Wanneer mensen vragen hebben over het vinden of behouden van werk of willen sparren over re-integratiemogelijkheden of opleidingen dan volgt een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een trajectbegeleider. Zo’n begeleider kan mensen ook al helpen in het contact met andere instanties. Kim Koudijs, coördinator (IPS) trajectbegeleiding re-integratie bij GGZ Drenthe “Mensen zijn soms bang om gesprekken te voeren met bijvoorbeeld hun uitkeringsinstantie of komen niet helemaal uit het woud van regels. Onze lijntjes naar deze instanties zijn kort en goed. We kunnen bijvoorbeeld meegaan op een gesprek. Alleen dat kan al heel waardevol zijn.”
En wat als mensen toch behoefte hebben aan zorg tijdens een traject naar werk? “De IPS-begeleiders maken deel uit van het behandelteam, ook dan zijn de lijntjes kort. Dus er is altijd wel een ‘achtervang’, maar mensen komen niet eerder van de wachtlijst af, ze krijgen geen voorrang op een behandeling. We zijn vooral heel blij dat we deze mogelijk kunnen creëren, dit geeft veel mensen die op de wachtlijst staan perspectief.”
Meer informatie
Meer informatie over ondersteuning tijdens de wachttijd bij GGZ Drenthe kun je vinden in het nieuwsbericht op de website van Sterk door Werk.
Meer Nieuws
IPS is volop bezig met vernieuwing 22 november 2024 |
Succesvolle samenwerking Sterk door Werk krijgt vervolg 11 november 2024 |
Nieuw kwaliteitskader voor de implementatie van IPS 27 september 2024 |