Artikel over IPS in tijdschrift Advisie
In het decembernummer van Advisie verscheen een mooi inhoudelijk artikel over Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Zowel IPS-trajectbegeleiders, arbeidsdeskundigen van UWV, als medewerkers van Kenniscentrum Phrenos werden hiervoor geïnterviewd.
Wat maakt IPS aantrekkelijk?
Het fijne van IPS is volgens arbeidsdeskundige Wiel Essers (UWV Werkbedrijf Heerlen) de combinatie met behandeling. Dat is voor de klant geruststellend. Ook is het fijn dat het traject drie jaar mag duren. Je kunt dus met vallen en opstaan een betaalde baan vinden. En dat heeft voor mensen met een psychische kwetsbaarheid ook vaak een gunstig effect op hun herstel.
Implementatie van IPS
Kenniscentrum Phrenos ondersteunt de implementatie van IPS bij de ggz-instellingen in Nederland. Hier worden de IPS-trajectbegeleiders opgeleid, worden modeltrouwmetingen uitgevoerd en wordt onderzoek verricht. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe getrouwer de principes van IPS worden toegepast, des te beter de resultaten voor kandidaten zijn, vertelt Jaap van Weeghel van Kenniscentrum Phrenos. De financiering van IPS is lange tijd een probleem geweest. Cris Bergmans (Phrenos) juicht het daarom toe dat UWV de IPS-trajecten vanaf 1 januari 2022 structureel gaat bekostigen.
Samenwerking
Tijdens een IPS-traject werkt de IPS-trajectbegeleider samen met een arbeidsdeskundige van UWV. Anke van Eerd, trajectbegeleider bij WIJ 3.0 en Marieke Thoomes van UWV Werkbedrijf Utrecht vertellen over hun samenwerking. Hiervoor hebben ze geen protocol, maar ze gaan bij elkaar te rade als het van belang is voor de klant. Dat gaat heel soepel!
Meer Nieuws
![]() |
Nieuwe LinkedIn groep voor IPS-trajectbegeleiders 05 maart 2025 |
![]() |
Handreiking en tools voor IPS-Onderwijs: ondersteuning bij opleiding 05 maart 2025 |
![]() |
IPS helpt ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel aan het werk 05 maart 2025 |
