Home > Casus > Kerstpakket

Kerstpakket

24 november 2016

Sinds 2 jaar begeleid ik Daniëlle, een jonge vrouw van 20 jaar met autisme. Zij is 2 jaar geleden gestart vanuit dagbesteding bij een manege in Leeuwarden. Daarna als stagiair en dit jaar als werknemer. Dit maakt dat ze steeds een andere rol had binnen het team van stalmedewerkers met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Dit is verwarrend voor haar maar ook wennen voor haar collega’s, want ze is behalve collega ook een medewerker met aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.  ‘Kan ik haar hulp vragen bij een spoedklus of raakt ze dan te veel uit haar ritme?’, is een vraag die bijvoorbeeld gesteld wordt.

Ik kom wekelijks bij Daniëlle op de werkvloer en spreek haar daar over werkuren, werkbelasting, thuissituatie en communicatie met collega’s en leidinggevende.  Het werken met de paarden vindt ze het allerleukste en is haar passie. Er is veel aan voorafgegaan voordat ze als werknemer geplaatst kon worden: proefplaatsing, aanvraag doelgroepenregister, opbouw van uren, gesprekken over haar privésituatie. Veel gesprekken ten behoeve van afstemming met begeleiding van Kwintes, leidinggevende op het werk, klantmanager gemeente, mentor school en moeder. Toen dit alles tot een climax kwam afgelopen zomer omdat maar niet duidelijk werd of ze daadwerkelijk een contract zou krijgen, dreigde ze het bijltje erbij neer te gooien. Ik zag al het werk dat we gedaan hadden in rook opgaan; dat zal toch niet gebeuren! Het is natuurlijk niet waar dat dan alles voor niets is geweest, maar het voelt op zo’n moment wel zo.

Toch is het gelukt om een arbeidscontract te krijgen. Daniëlle werkt op dit moment erg tevreden en is zichtbaar rustiger en zelfs trots op wat ze allemaal mag doen. Wat voor haar nu belangrijk is, is dat ze het gevoel krijgt er ook echt bij te horen. Meegevraagd worden bij het teamuitje, een werkjas met het bedrijfslogo erop mogen dragen en natuurlijk een kerstpakket krijgen! Want daarmee krijg je de waardering voor je werk en dat is toch wat iedereen graag wil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + = 18